» Новини » Світ на порозі нових потрясінь

Світ на порозі нових потрясінь

Світовими фінансоваими ринками прокотилася хвиля розпродажів. Мабуть, це найбільш різка хвиля від серпня 2011 року, коли США втратили суверенний рейтинг ААА й опинилися на межі дефолту.

Цього разу явної причини для раптової просадки не було.

Дійсно, американський ринок акцій перегрітий. Про це, до речі, на початку лютого заявляв колишній глава ФРС США Алан Грінспен: «У нас дві бульбашки – на ринку акцій і на ринку облігацій».

Читайте також Прогноз 2018: інфляція вийде з-під контролю Нацбанку

Але при цьому економіка США, як і раніше, справляє враження фундаментально сильної, а корпоративний сектор Нового світу демонструє непогані фінансові результати.

У такій ситуації інвестори стають вкрай чутливими до найменших пліток та спекуляцій і вважають за краще фіксувати прибуток за будь-якої зручної нагоди. Що, власне, і сталося в понеділок 5 лютого. Невпевненість трейдерів і паніка спровокували один із наймасовіших розпродажів на американському фондовому ринку за всю історію індексу Dow Jones.

На що чекати далі?

Однозначно, ринки штормитиме. Цілком ймовірно, до повномасштабної корекції ще далеко, але найближчими місяцями можна буде спостерігати досить високу волатильність, з різкими осіданнями та непередбачуваними відкатами вгору.

Як Український інститут майбутнього вже вказував у аналітичному прогнозі “2018: виклики і можливості“, цього року на світову економіку чекає  підвищення ключової процентної ставки ФРС США  у 3-4 рази. Почасти це вже враховано в русі фондових індексів. Але, разом із тим, кожне таке рішення Федрезерву негативно позначатиметься на ринках акцій і викликатиме перетікання капіталу з високоризикових фінансових інструментів до тихої гавані у вигляді японської єни та американських держоблігацій.

Дещо заспокоює той факт, що новим главою ФРС став Джером Пауелл. З-поміж усіх кандидатів на пост глави ФРС саме його вважали найлояльнішим до м’якої політики Йеллен і прогнозували у разі призначення Пауелла помірне й обережне підвищення ставки у 2018 році.

Відзначимо, що ФРС може підвищити ставку вже на засіданні у березні – з поточних 1,25-1,5% до 1,50-1,75%.

Прогноз за ставкою ФРС, заснований на поточних цінах ф’ючерсів на 30-денну ставку федеральних фондів

Чим це загрожує Україні?

Підвищення ставок ФРС веде до зміцнення долара США і зниження індексів на фондових ринках,у тому числі сировинних котирувань.

Це виклик для економіки України, експорт якої становить 50% ВВП, а частка сировинних товарів сягає 70-80%.

Динаміка ВВП України (ліва шкала) й індексу світових цін на сировинні товари, що розраховується МВФ (права шкала)

Джерело: IMF, Укрстат, базовий прогноз UIF 

Згідно із прогнозом “2018: виклики і можливості”, надміру агресивна політика ФРС призведе до падіння світових цін на сировину, а разом із ними — до зменшення припливу валютної виручки українських експортерів, падіння ВВП України і реальних доходів населення.

Ризики девальвації гривні сильно зростуть. За умов підвищення ставки ФРС до 2,75-3,00% і вище курс USD/UAH може опуститися до 35-40 грн/дол (за інших рівних умов). Реалізація цього сценарію малоймовірна, але саме він ховає у собі найбільші ризики для України у 2018 році.

Зміцнення долара і падіння фондових індексів провокуватимуть втечу капіталу з високоризикових активів, у тому числі — активів ринків, що розвиваються, до яких належить Україна. Тільки уявіть, що все це збігається з піковими виплатами за зовнішніми боргами України ($6,5-8,0 млрд. В 2018 -2019 рр.), здорожчанням кредитних ресурсів у всьому світі і внутрішньою політичною нестабільністю напередодні виборів 2019 року.

За реалізації такого сценарію на Україну чекає дефолт у 2019 році. Як уникнути цього з максимальною вигодою для економіки, читайте у прогнозі UIF на 2018 рік.