» Новини » Які рішення української влади стоять на сторожі інтересів Росії?

Які рішення української влади стоять на сторожі інтересів Росії?

Які рішення української влади стоять на сторожі інтересів Росії?

20.11.2018

Чи знаєте ви, що Україна більш залежна сьогодні від імпорту нафтопродуктів, ніж газу?

Ми імпортуємо приблизно 40% газу, сплачуємо за нього $ 3,5 млрд на рік. При цьому імпортовані нафтопродукти складають 60% споживання, і на них витрачається близько $ 4,5 млрд щорічно.

Вони, до речі, переважно виготовляються з російської нафти.

При наявності власних НПЗ і запасів нафти під землею понад 200 млн тонн, Україні пропонують скоротити її видобуток, підвищивши рентні платежі, що зробить нас ще більш залежними від російської нафти.

Про це йдеться у Пояснювальній записці до проекту бюджету 2019: «Рентна плата за Користування Надрами для видобування нефти збільшено на 0,37 млрд. грн. (Підвищення ставок з 29% до 31% (глибина залягання покладів до 5 000 м) та з 14% до 16% (глибина залягання покладів понад 5 000 м)».

Ці 31% пропонується брати не з прибутку, а з того, що видобуто. Тобто спочатку інвестор вкладатиме в видобуток (без гарантії результату) десятки мільйонів доларів при тому, що ймовірність успіху не гарантована – 1 свердловина з 3-х пробурених. Потім, коли починається видобуток (якщо пощастило з бурінням), з нього візьмуть ренту 31% від видобутого обсягу, не від прибутку, і додатково він сплатить податки на отримані доходи (ПДВ, ПДФО, ЄСВ). З таким сценарієм виникає питання – чи взагалі залишиться прибуток у інвестора, як і мотивація інвестувати?

Виходить, що нас готують платити Росії ще більше і, не виключено, що після виборів будемо це робити рублями.

Цікаво знати, хто так сильно бажає зла своїй країні і громадянам?

Анатолій Амелін, директор економічних программ Українського інституту майбутнього