» Новини » Кінець АТО і Мінська

Кінець АТО і Мінська

Верховна Рада планує розглянути законопроект 7163. Я б назвав цей законопроект “про відсіч російській агресії”, враховуючи те, що він новий на 80% та його тональність.

Станом на сьогодні я скептично ставлюся до можливості ухвалення цього законопроекту. З моменту його виникнення я постійно говорив, що мета цього кроку – залякування Росії підвищенням ставок і стимулювати її до мирного процесу. Однак, оскільки мирний процес зайшов у глухий кут, то, можливо, саме зараз – час піднімати ставки у міжнародній дипломатичній грі. Законопроект посилює лінію “примушування Росії до миру”, яку розпочали США наданням Україні летального озброєння.

Отже, що такого важливого і чим відрізняється новий текст від старого? У новому тексті немає ніяких “мінських домовленостей”. Нарешті цей “ідіотизм”, посилатись на Мінські домовленості і одночасно знищувати їх, прибрали. Законопроект прямо покладає відповідальність за агресію і окупацію на Росію. У цьому ставиться крапка мертвим мінським домовленостям. Оскільки таким чином ми визнаємо Росію стороною конфлікту, і вести переговори з якимись там Захарченко та іншими Пасічниками – немає змісту. А отже Росія також припиняє виконувати функцію посередника і парламентера.

Визнання Росії агресором також змушує переглянути діяльність, чи точніше – бездіяльність різних ОБСЄ, і виключає можливість участі її в міжнародних миротворчих місіях. Очевидно, що зважитись на такий крок без погодження із Заходом наша влада навряд чи могла, тому логічно, що Захід переглядатиме санкції з прив’язки до мінських домовленостей на прив’язку до факту агресії.

Це все має призвести до нової міжнародно-правової форми врегулювання конфлікту на фоні припинення мінських домовленостей. І єдина доступна форма станом на тепер – це миротворча операція.

У інших моментах законопроект вирішує давно наболілі проблеми: припиняє АТО, дозволяє застосовувати ЗСУ, легалізує повноваження військових, об’єднаний оперативний штаб, посилює фігуру Командувача ООШ тощо.

У цілому ухвалення цього законопроекту саме в новому вигляді – дуже позитивний крок. Будуть, звісно, крики різних правозахисників, борців з мовою ненависті та інших представників “стандартів ВВС в Україні”. Але, як людина, яка працювала на Донбасі і бачила ситуацію на власні очі, маю сказати, що цей законопроект – серйозний крок вперед.