» Новини » Визначено, хто буде перевіряти майбутнього Директора ДБР на поліграфі

Визначено, хто буде перевіряти майбутнього Директора ДБР на поліграфі

Конкурсна комісія з формування Державного бюро розслідувань в середу 18 жовтня нарешті визначила спеціаліста поліграфа, який буде проводити перевірку на поліграфі фіналістів конкурсу на посаду Директора ДБР та його заступників.

Відзначу, що розрив між етапами конкурсу становив понад 6 місяців через відсутність протягом цього часу Порядку проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа у Державному бюро розслідувань, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України 11.05.2017 р. №449 (набрала чинності 14.07.2017). Таке тривале очікування змусило багатьох експертів заговорити про зрив конкурсу.

Серед трьох рекомендованих Консультативною місією ЕС в Україні кандидатів комісія одноголосно визначила Морозову Тетяну Романівну, віце-президента Всеукраїнської асоціації поліграфологів, доктора психологічних наук (тема дисертації присвячена обґрунтуванню та розкриттю алгоритму психологічного забезпечення національної безпеки за допомогою поліграфа), яка провела понад 2500 поліграфних перевірок в рамках розкриття та розслідування злочинів і забезпечення кадрової безпеки.

Тетяна Морозова є одним з найкращих поліграфологів України. Вона була одним із ініціаторів і розробників першого та по нині діючого в Україні нормативного документу з питань використання поліграфа, що затверджений Міністерством юстиції України – Інструкції щодо застосування комп’ютерних поліграфів у роботі з персоналом органів внутрішніх справ України (затверджено Наказом МВС України 28.07.2004 №842). У 2009 р. розробила першу в Україні програму підготовки поліграфологів у рамках післядипломної освіти на базі вищого навчального закладу.

Конкурсній комісії до початку тестування ще потрібно найближчим часом затвердити завдання поліграфологу, а також погодити перелік запитань для проведення дослідження, які має розробити Тетяна Морозова.

На засіданні Конкурсної комісії також було озвучено, що спеціаліст зможе протестувати два кандидата в день. Тобто для тестування всіх 19 кандидатів знадобиться 10-12 днів.

Згідно законодавства результати дослідження на поліграфі є конфіденційною інформацією і не підлягають оприлюдненню, проте будуть враховуватись членами Конкурсної комісії під час визначення переможців конкурсу на зайняття посади Директора ДБР та його заступників.

Додам, що “запуск” перевірки на поліграфі є виходом на фінішну пряму для Конкурсної комісії перед обранням кандидатури Директора ДБР.

Крім цього, важливо нагадати, що рівно за місяць, 20 листопада цього року, вводиться в дію норма КПК щодо підслідності Державного бюро розслідувань.

Вже давно писав про дедлайн 20 листопада. До прикладу у газеті Дзеркало тижня: https://dt.ua/internal/derzhavne-byuro-rozsliduvan-chi-mozhliva-istoriya-uspihu-254239_.html

Без внесення змін до кодексу прокуратура з цього дня буде позбавлена можливості розслідувати будь-які нові злочини. Проте ДБР ще не функціонує, а це означає, що розслідування великої частини резонансних злочинів високопосадовців, суддів та правоохоронців можуть просто не здійсюватись або здійснюватись без правових підстав.

Джерело: новинний портал “Цензор.Нет”.