» Новини » В Українському інституті майбутнього назвали можливості експорту в Африку для підприємців з України

В Українському інституті майбутнього назвали можливості експорту в Африку для підприємців з України

В Українському інституті майбутнього назвали можливості експорту в Африку для підприємців з України

25.05.2018

24 травня в Українському інституті майбутнього відбулася дискусія на тему “Африка. Приховані можливості для росту економіки України” за участі Анатолія Амеліна та Артема Гудкова.

Анатолій Амелін, співзасновник та директор економічних програм аналітичного центру “Український інститут майбутнього” (UIF) наголосив на важливості розвитку експорту для економіки України.

“Експорт є одним з найважливіших факторів розвитку української економіки. Країна може забезпечити темпи росту експорту близько 21% на рік. До 2023 року обсяг експорту з України може зрости втричі”, — зазначив Амелін.

Анатолій Амелін розповів про переваги експорту в Африку

За його словами, Африка як ринок збуту дає великі можливості для українських підприємців.

“Африка є одним із таких собі “блакитних океанів”, у якій ми не прийшли, але в якому є що робити. Населення цієї країни швидко росте та збагачується”, — додав він.

 

Цю тезу підтримав Артем Гудков, експерт з Африки, CEO Panafrican trading alliance.

“Коли африканець багатіє, то перше, що він купує — “холодильник”. Заможна людина в Африці — це гладка людина. Вона починає харчуватися більш якісно, купує курку, рис. Купує нові меблі. Тобто всі ті товари, які може запропонувати Україна. У Африці один із найшвидших темпів росту середнього класу, близько 3-5% щорічно. Середній клас у Африці складає 313 млн. осіб. Це дорівнює загальній кількості населення США”, — розповів Гудков.

Артем Гудков поділився досвідом роботи із Африкою як ринком збуту

За його словами, станом на 2018 рік є можливості значно збільшити експорт в Африку.

“Складно уявити, як збільшити експорт України, наприклад, у США, Євросоюз на $10 млрд. Уявити, що ми можемо збільшити експорт в Африку на $10 млрд досить просто. Там 54 країни. Якщо рівномірно розподілити цю суму 54-ма країнами, то вийде, що в принципі не такий вже великий обсяг потрібно експортувати у кожну з цих країн”, — додав експерт.

“Якщо ми збільшимо експорт на $10 млрд. щорічно, то отримаємо додатковий ВВП близько 4-6% на рік, додаткові $10 млрд. надходжень у державний бюджет за 5 років, середня заробітна плата збільшиться через 5 років до $600″— підсумував тези заходу Анатолій Амелін.

Після презентаційної частини в Українському інституті майбутнього відбулася дискусія між спікерами та присутніми в аудиторії економістами та підприємцями, які шукали нові ринки та можливості та вже мали досвід роботи в Африці.

Повний відеозапис дискусії “Африка. Приховані можливості для росту економіки України” доступний на YouTube.

Відеозапис дискусії “Африка. Приховані можливості для росту економіки України”