» Новини » Перевернутий урок для вчителів молодших класів

Перевернутий урок для вчителів молодших класів

Початок лютого 2018 року став «першим дзвоником» для вчителів молодших класів, які вже у вересні приймуть до шкільних лав першокласників, які першими навчатимуться за моделлю Нової української школи.

Наказом МОН від 15.01.2018 «Про деякі організаційні питання щодо підготовки педагогічних працівників для роботи в умовах Нової української школи» визначено дати, а головне – алгоритм курсів підвищення кваліфікації.

Одна з новацій – очно-дистанційна форма цього процесу. Так, починаючи з 1 лютого, вчителі мають пройти обов’язковий онлайн-курс, а  з 15 лютого по 6 березня взяти участь в очній настановчій сесії з підвищення кваліфікації. Ще дві такі відбудуться у березні–квітні та травні–червні. Основну частину інформації доведеться засвоювати все ж дистанційно, а очні сесії здебільшого будуть спрямовані на відпрацювання і закріплення навичок.  Така собі модель «перевернутого уроку», але цього разу — для вчителів. Платформу дистанційного курсу також планують використати для взаємонавчання та взаємооцінювання учасників курсу, тож вона слугуватиме своєрідним «клеєм» нової корпоративної солідарності.

Істотний наголос у програмі навчання робиться на інтеграцію наскрізних умінь (це, по суті, зліпок із компетенцій ХХІ ст, про які йдеться у документах провідних світових форумів) у звичні для педагогів шкільні уроки. Одним з побічних ефектів такого змішаного навчання є розвиток цифрової грамотності власне педагогів (і не лише початкових класів), а також – просвіти батьків, адже курс відкритий для всіх охочих. І це чудова нагода відчути на собі, чого ж навчатимуть дітей за новим Державним стандартом освіти. А крім того, дізнатися чимало надзвичайно цікавих і практичних речей із царини нейропсихології. Це відносно нова дисципліна, що пояснює, як працює мозок, якими є вікові особливості його розвитку і як у цьому контексті грамотніше організувати процес навчання. Станом на початок лютого на сайті вже зареєструвалося понад 50 тис. учасників і їх кількість щодень зростає.

Варто зазначити, що реалізувати курс вдалося завдяки співпраці МОН з платформою онлайн-навчання «EdEra» та громадською спілкою «Освіторія». Це такий прототип екосистеми, де все регламентується нормативно-правовими актами і процедурами, доповненими неформальною взаємодією і проактивною (тобто випереджальною) позицією учасників. Єдине застереження – органам місцевого самоврядування і дирекції шкіл слід постаратися не передати куті меду з дисциплінарним підходом. Це з огляду на стислість строків і високий градус очікувань стосовно освітніх новацій Інституту модернізації змісту освіти (на нього покладена організація процесу). Інакше до нової когорти сертифікованих педагогів потраплять люди, яких ізсередини роз’їдатиме вірус примусу. Попри все варто орієнтуватися не лише на формальні показники кількості, а й, передусім, –  на якість процесу,  а ще зважати на мотивацію та обставини життя.