» Новини » Новий міністр розвитку громад і територій: Чого слід очікувати від призначення Дениса Шмигаля

Новий міністр розвитку громад і територій: Чого слід очікувати від призначення Дениса Шмигаля


Кадрова ротація керівника Міністерства розвитку громад та територій України не стала топовою новиною, оскільки відповідне рішення було ухвалено задовго до голосування в залі Парламенту. На цьому наголошує заступник директора з адміністративних питань Українського інституту майбутнього Євген Мироненко.

 

Так, додає експерт, ще 16 січня стало відомо про внесення на розгляд Верховної Ради питання про звільнення Альони Бабак та призначення на посаду міністра голову Івано-Франківської ОДА Дениса Шмигаля, щоправда, з важливим доповненням – віцепрем’єр-міністра України.

«Новопризначений віцепрем’єр-міністр – міністр розвитку громад та територій України попри доволі молодий вік, як для політика, має великий досвід роботи як в державній адміністративній системі, обіймаючи посади у Львівській ОДА та бувши головою Івано-Франківської ОДА, так і в системі великого бізнесу, керувавши структурним підрозділом компанії ДЕТЕК. Наприкінці грудня 2019 року Президент України під час робочого візиту в Івано-Франківську область публічно відзначив Дениса Шмигаля, назвавши звіт про соціально-економічний розвиток регіону за 100 днів його роботи найкращим», – зазначив Євген Мироненко.

 

Експерт зауважив, що посада віцепрем’єр-міністра дасть змогу Денису Шмигалю скоординувати питання сталого регіонального розвитку з іншими міністерствами. Зокрема, з Міністерством економіки, Міністерством інфраструктури й Міністерством розвитку громад та територій України.

 

«Під час свого виступу в Верховній Раді Денис Шмигаль виділив ключові пріоритети для роботи очолюваного ним міністерства. Він наголосив на реформі будівельної галузі, галузі житлово-комунального господарства, адміністративно-територіального устрою України. Саме на останньому пріоритеті новопризначений міністр зробив акцент. Можна передбачити, що з появою нового профільного міністра, питання змін до Конституції в частині адміністративно-територіальної реформи стануть конкретнішими в позиції реальної децентралізації з підсиленням громад на місцях, як в економічній, так і в адміністративній площині. Тому найближчим часом слід очікувати широке обговорення змін до Конституції в питанні децентралізації із залученням експертного середовища, всеукраїнських асоціацій та політичних сил в Парламенті для консенсусного результативного голосування. Саме такий підхід дасть можливість Президенту вийти з досить недолугої ситуації, коли він двічі протягом короткого терміну вносив пропозиції щодо змін до Конституції, а потім їх відкликав», – додав Євген Мироненко.