» Новини » Павло Клімкін: У Варшаві бракувало України

Павло Клімкін: У Варшаві бракувало України

 

Тристороння зустріч президентів України, Польщі та Франції могла б стати знаковою. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» керівник програми європейських, регіональних та російських досліджень Українського інституту майбутнього Павло Клімкін. Так експерт прокоментував візит Президента Франції Емманюеля Макрона до Польщі.

 

«У Варшаві бракувало України. Було б знаково для всіх, якби Макрон одразу після Варшави полетів до Києва. Це поставило б Україну в контекст французької центральноєвропейської політики, зблизило з Польщею після заяв Зеленського, що Друга світова війна почалася зі змови двох тоталітарних режимів і, врешті-решт, довела б, що Макрон нас «не здав». Це дало б Варшаві більше можливостей долучитися до дискусій щодо безпеки України та Європи. Ще краще було б, якби Зеленський прилетів до Варшави, зустрівся там у тристоронньому форматі, а потім з Макроном приїхав до Києва. Тем для обговорення в такому форматі достатньо. Та й для Макрона тут вимальовувалася б своя гра у діалозі з Росією. І на фоні останніх візитів Помпео та Ердогана в Україні міг з’явитися новий зовнішньополітичний драйв», – зазначив Павло Клімкін.

 

Коментуючи офіційний візит Держсекретар США Майка Помпео до Києва, експерт наголосив, що він був хорошим з точку зору заяв, але небагатим на результати й емоційні моменти.

 

«Спілкування з Епіфанієм та пораненими важливі, але не знімають питання критичної необхідності нових поштовхів у наших відносинах з Вашингтоном. Україна зникає з порядку денного зовнішньої політики США, де нас завжди бачили позитивно – як одного з останніх борців за цінності, на відміну від внутрішньої політики, де нас бачать відверто негативно. Ну коли таке було, щоб Президент України просив Державного секретаря США призначити спеціального уповноваженого Держдепу з питань України?» – зауважив Павло Клімкін.