» Новини » Лідерство в армії – нова парадигма в Україні

Лідерство в армії – нова парадигма в Україні

Проблема лідерства у Збройних силах України є головною ще з 2014 року. Історії про погане керівництво цією структурою поширюються в суспільстві. Про це у своїй доповіді під час Львівського безпекового форуму зазначив Глен Грант, експерт з питань безпеки та оборони Українського інституту майбутнього.

 За його словами, одна із причин – вправні досвідчені офіцери залишають армію раніше, ніж повинні.

 «Все через те, що між тими, хто навчався за радянських часів та тими, хто навчається зараз, стався принциповий розкол у мисленні. Багато хто мислить радянськими стереотипами, а є ті, хто віддає перевагу західним стилям. Це – головний виклик для прогресу та реформ у сфері оборони».

 Глен Грант зауважує: радянський стиль керування армією – це дисциплінування, контроль та централізація прийняття рішень. Будь-яке послаблення за канонами цієї системи розглядалося як ознака поганої служби солдата. Тут діє не правило: «роби так, як я роблю», а – «роби так, як я кажу».  Водночас західний підхід базується на рівності, довірі та делегуванні. 

 «Західне ж керівництво та бойова доктрина повністю залежать від чітких цілей та завдань, децентралізованого прийняття рішень та делегування повноважень, а також відсутності зайвих вимог. Така система вимагає абсолютно іншого мислення від офіцерів та прапорщиків на всіх рівнях».

 Під час Львівського безпекового форуму Глен Грант поділився своїм досвідом під час служби у Північній Ірландії, коли воювали проти Ірландської республіканської армії, а також досвідом у Західній Німеччині під час холодної війни, коли, за словами експерта, готувалися до війни й рік за роком здобували величезний досвід.