» Новини » Ігор Тишкевич: Трудовий мігрант – це мобілізаційний ресурс держави!

Ігор Тишкевич: Трудовий мігрант – це мобілізаційний ресурс держави!

Через 5 років Україна матиме великі проблеми бо кількість пенсіонерів перевищить тих хто працює та сплачує податки.

Про це на перезентації доповіді «Міграційні виклики для України» зазначили експерти Українського інституту майбутнього Ілія Куса та Ігор Тишкевич.

 За їх словами для того щоб пенсіонер отримав 4 тис грн пенсії, хтось має сплатити 4 тис грн ЄСВ.  Зараз Уряд опиниться перед дилемою.

«Щоб пенсіонери не вмирали з голоду, влада має підвищувати податки. У такому випадку ще більше українців виїдуть закордон і тоді – виплачувати пенсії знову ж таки, не буде чим. Або ще один варіант: не платити пенсіонерам і стимулювати економіку. Тоді постає питання: за що будуть жити пенсіонери?»

Крім того, Тишкевич наголосив – країна у стані війни має пам’ятати, що трудовий мігрант це також і мобілізаційний ресурс держави.

Ігор Тишкевич, експерт програми “Міжнародна і внутрішня політика” Українського інституту майбутнього 

«Ми ще досі дивуємось чому у нас комплектація війська не перевищує 60%, а комплектація поліції не перевищує 50%? Подивіться на кількість тих, хто покинув країну. Поїхали не діти, а ті,  хто може працювати чи служити і захищати правопорядок чи країну».

Водночас Ілія Куса наголосив, що найближчим часом проблема відтоку українців за кордон загостриться, оскільки вже з наступного року низка країн Європи лібералізують процедуру видачі трудових віз мігрантам.

«Німеччина хоче залучити 1,2 млн українців, а Польща – 1,5 млн. Для України це стане величезним викликом у зовнішній політиці, оскільки програми Польщі, Угорщини, Словаччини та інших держав розраховані на залучення громадян на довгострокову перспективу».

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу  Українського інституту майбутнього

Експерти запевняють Уряд має з’ясувати причини чому люди виїзджають і вивчити економіку цих процесів, оскільки надходження від українців, які працюють за кордоном, є основою фінансової стійкості держави.

На думку Тишкевича, Україні також потрібна власна міграційна політика з в’їзною міграцією. За його словами, ми повинні чітко встановити, кого ми хочемо бачити в країні їх вік, освіту, тощо.

Крім того, експерти зазначили, що підрахунки Українського інституту майбутнього робилися на основі офіційних даних, які на сьогодні далекі від реальності.  Так, офіційна кількість населення України становить майже 42 млн, але нікому не відомо скільки зараз людей дійсно проживає на території держави. Останній офіційний підрахунок кількості мешканців в Україні відбувся у 2001 році. Зараз завдання Уряду виконати обіцянку і провести перепис населення.

 

 * Повний текст доповіді доступний лише для членів Клубу UIF, науковців та політиків.