» Новини » Віктор Плахута: Протекціонізм та спрощена процедура укладання держконтрактів допоможуть реформувати систему держоборонзамовлення

Віктор Плахута: Протекціонізм та спрощена процедура укладання держконтрактів допоможуть реформувати систему держоборонзамовлення

В Україні є необхідні умови для реформування державного оборонного замовлення, а удосконалити систему допоможе державний протекціонізм та спрощена процедура укладання державних контрактів. У цьому питанні треба наблизитись до стандартів США, де близько 60% всіх оборонних закупівель проводяться на конкурентній основі.

Про це під час круглого столу «Реформування системи планування і формування державного оборонного замовлення, здійснення процедур закупівлі продукції, робіт та послуг оборонного призначення», який відбувся в комітеті Верховної Ради, заявив експерт з питань реформування та розвитку ОПК та системи оборонних закупівель Українського інституту майбутнього Віктор Плахута.

 За його словами, необхідно спростити процедури укладання державних контрактів щодо закупівлі озброєнь для армії та силовиків. Для цього, потрібно: відкрити інформацію в частині закупівель; запровадити ринкове формування цін, де будуть враховуватися фактичні та обґрунтовані витрати підприємств. Натомість перегляд вартості контракту відбуватиметься при зміні умов, що суттєво впливають на його виконання. Йдеться про зростання вартості енергоносіїв, оплати праці, закупівельних матеріалів.

 «Спрощення процесу виробництва та прийомки ОВТ та підвищення рівня прибутковості для виконавців ДОЗ є обов’язковою необхідною умовою для розвитку оборонно-промислового комплексу країни. Треба вводити як середньо – та довгострокове планування, так і коригувати процедури закупівель для реалізації довгострокових контрактів», – зауважив Віктор Плахута.

 Він наголосив: слід обов’язково запровадити державний протекціонізм при закупівлі озброєнь. За прикладом США («Buy American Act»), коли американський ОПК працює насамперед для потреб Пентагону.

 Експерт UIF переконаний: необхідно ввести принцип, коли продукція, роботи й послуги за оборонним замовленням можуть закуповуватися в іноземних компаній ТІЛЬКИ за умови, що ідентична продукція з аналогічними якісними показниками не виробляється, роботи не виконуються, а послуги не надаються в Україні.