» Новини » “Гра престолів” по-італійськи, або чим загрожує Україні криза в Італії

“Гра престолів” по-італійськи, або чим загрожує Україні криза в Італії

Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Прем’єр-міністр Італії та лідер популістської партії «Рух 5 зірок» Джузеппе Конте 20 серпня подав у відставку. Перед цим прем’єр встиг звинуватити у безвідповідальності свого заступника Маттео Сальвіні – лідера ультраправої партії «Ліга», який у свою чергу запропонував оголосити вотум недовіри уряду Конте.

Увесь цей каламбур відбувається між колишніми союзниками, які створили урядову коаліцію трохи більше року тому.

 Що сталось між колишніми партнерами та чим криза в Італії  загрожує Україні? Про це – у інтерв’ю з Ілією Кусою, експертом–міжнародником UIF.

– Коли вперше почались розбіжності у поглядах «Руху 5 зірок» та «Ліги»?

Як тільки створювалася коаліційна угода. Саме тому, ця коаліція ніколи не була стабільною. Єдине у чому сходяться ці дві партії – однакові євроскептичні погляди на відносини Брюсселя з Римом. Тож, вони об’єдналися проти спільного ворога.

Але у них абсолютно різна ідеологічна база. «Рух 5 зірок» запевнив, що прийшов у політику,  аби повалити старі еліти, а «Ліга» в політиці вже давно, тому ця партія в деякому сенсі є представником старої системи. Тому, коли ці «союзники» посваряться, було питанням часу.

 – Можливо, Сальвіні оголосив про недовіру уряду саме через бажання кар’єрного росту?

Так, це головна причина. А приводом для оголошення недовіри уряду, «Ліга» вибрала будівництво швидкісної залізниці між Ліоном і Туріном.

«Ліга» та «Рух 5 зірок» сперечались протягом усього часу і з різних причин. А після виборів до Європарламенту, коли «Ліга» отримала перше місце, у Маттео Сальвіні зіграли амбіції і він не захотів бути молодшим партнером по коаліції.

Тому, провести чергові вибори після відставки Конте – це можливість для Сальвіні позбутися від залежності від «Руху 5 зірок». Або навіть стати прем’єром, чи сформувати стійкішу більшість з іншими партіями, наприклад – з тим же Берлусконі.

– Чи можливий варіант, що на виборах «Ліга» не отримає достатньої підтримки і владу отримають більш системні партії?

Боротьба буде між трьома партіями: «Ліга», «Рух 5 зірок» і Демократична партія. Демократи втратили свій рейтинг після 2015 року і ганебно пішли у відставку, але зараз всетаки їх положення трохи покращився , і вони розглядають варіант коаліції з «Рухом 5 зірок». Думаю,  відставка Конте була з розрахунком на те, що вони можуть домовитися з Демократичною партією, якщо президент не розпустить Парламент. Тож, принцип «Руху 5 зірок» «не співпрацювати зі старими елітами» може різко зміниться.

– Тобто відставка Конте – це зважене рішення?

Так, це осмислене рішення. Важливо розуміти, що його уряд ніхто не скидав. Конте вирішив, що його відставка принесе йому більше дивідендів і можливість переграти «Лігу»

– Які є варіанти розвитку подій?

Можна виділити 4 сценарії розвитку подій:

  1. Президент не розпускає Парламент і формує технічний уряд з «Руху 5 зірок» і Демократичної партії.
  2. Президент не розпускає Парламент і «Рух 5 зірок» і «Ліга» домовляються «досидіти» до кінця року, прийняти бюджет, а потім піти.
  3. Президент розпускає Парламент і на нових виборах виграє «Ліга», яка йде у коаліцію з дрібними партіями, а «Рух 5 зірок» і Демократична партія буде в опозиції.
  4. Президент розпускає Парламент, але «Рух 5 зірок» і Демократична партія набирають достатньо голосів, щоб претендувати на формування уряду. І тут вже буде боротьба між «Лігою» і «Рухом»: хто отримає мандат від президента.

Зараз дуже рідкісний момент в історії Італії, коли президент вирішує долю уряду: від його слова залежить дуже багато.

 

– Якщо «Ліга» все ж виграє вибори, чи можна спрогнозувати, що підйом «Ліги» буде таким же коротким, як і підйом «Руху 5 зірок»?

Цілком можливо. Тим більше, в Італії уряд традиційно не тримається більше року (починаючи з 50-х років уряд Італії змінюється практично щороку).

Тим більше, деякі пункти політичної програми «Ліги» сприймаються суспільством 50 на 50. Хоча в програмі «Руху 5 зірок» і «Ліги» були задекларовані хороші ідеї, які можна було реалізувати, але усьому завадили особисті амбіції лідерів.

Це прекрасно відображає недосконалість політичної системи Італії. Тому, будь-яка конфігурація переможців на виборах буде нестійкою.

 –  Що Ви можете сказати про відносини Сальвіні з представниками Кремля? 

Італія завжди підтримувала тісні відношення з Росією, навіть ще за часів Берлусконі. Тому, якщо Сальвіні отримає владу, то кардинально нічого не зміниться. Але це точно не буде грати на руку Україні. Сальвіні ніколи не приховував, що він за скасування санкцій проти Кремля та що визнає Крим російським. Тому, Сальвіні та російські урядовці ведуть переговори, мають спільні угоди, тощо. Для України –  це зазроза, адже уряд на чолі з партією “Ліга” буде більш агресивно просувати на європейському рівні ідеї, які вигідні Кремлю.