» Новини » В ООН закінчились гроші на порятунок життів

В ООН закінчились гроші на порятунок життів

Ось, чудовий приклад міжнародної солідарності і готовності допомагати людям.

Сьогодні дізнався, що ООН закриває більшу частину своїх гуманітарних програм з порятунку життів в Ємені через нестачу фінансування.

Мова йде про 22 програми, які згорнуться протягом наступних 2 місяців. Ще 5 програм закрилися протягом останніх 3 тижнів. Сьогодні “померла” ще одна.

У цілому, ООН розгорнула 34 гуманітарні програми по Ємену.

Там все, починаючи від закупівлі і доставки медикаментів, проведення вакцинації, поставок їжі, води, теплого одягу до зведення спеціалізованих центрів надання психологічної допомоги, притулків та центрів харчування.

Закриття програм позбавить 2,5 млн людей в Ємені можливості отримувати гуманітарну  допомогу в найближчі пару місяців. Ще 19 млн втратять доступ до базових послуг надання медичної допомоги та ліків.

Чому такий треш? Дуже просто.

Виявляється, неможливо зібрати $ 2,6 млрд на покриття всіх витрат ООН по Ємену до кінця цього року.

Ці гроші організації обіцяли на міжнародній конференції в лютому.

Серед особливо активних учасників, ініціаторів обіцянок і підписантів відповідних зобов’язань – багаті монархії Перської затоки, Європа і США.

За півроку зібрали менше половини суми. $ 2,6 млрд… У Саудівській Аравії, Еміратах, Росії, США, Китаї, Катарі, Кувейті, Бахрейні, Омані та ЄС, мабуть, таких грошей немає.

Повне покриття на цей рік отримали лише 3 гуманітарні програми з 34-х (!). ООН і їх організації-партнери намагаються перебиватися подачками з приватних фондів і працювати чисто на ентузіазмі.

І це при тому, що Ємен – це не просто “один з десятків конфліктів на планеті”. Це – найбільша гуманітарна криза з 1945 року, де половина населення потребує допомоги, де немає ані чистої води, ані їжі, ані світла, до того ж лютує епідемія холери.

Зате мільярди доларів щорічно вітрачають на те, щоб цей Ємен розбомбити. Наприклад, Європа продала Саудівської Аравії і ОАЕ бомб на суму $ 86 млрд за останні 3 роки.

І так вчасно співпало, що днями президент США Дональд Трамп через вето розблокував поставки озброєнь Саудівській Аравії на суму в $ 8 млрд, які намагався зупинити Конгрес.

Сумно те, що подібна ситуація (хоч і не настільки критична) є і в інших конфліктах.

 Як говорив відомий класик: “Грошей немає, але ви тримайтеся”…

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру “Український інститут майбутнього”