» Новини » У цьому році Україна може не отримати транш. Причина у ВРУ та КМУ

У цьому році Україна може не отримати транш. Причина у ВРУ та КМУ

Україна ризикує не отримати транш МВФ у 2019 році через сфокусованість влади на парламентських виборах, що не дозволяє виконати поставлені умови.

Про це повідомляють  “Інтерфаксу” аналітики JP Morgan. Про загрози, які несе із собою дане рішення, розповідає директор економічних програм Українського інституту майбутнього (UIF) Анатолій Амелін.

Насправді, перегляди будуть в найближчі місяці. Це травень – початок червня. А наступний перегляд будуть восени. Якщо матимемо ранні парламентські вибори, то, скоріш за все, на початок літа перегляду не буде, і коли ми завершимо, вже буде серпень. А в серпні МВФ йде у відпустку, і тоді вже не прийматиметься рішення. Тому є ймовірність, що до питання виплати Україні траншу, МВФ може повернутися тільки на початку наступного року. Тобто ранні президентські вибори можуть вплинути на отримання траншу (залишилося отримати 2,5 млрд дол.)”, – вважає він.

Експерт вважає, що, якщо Україна не отримає траншу від МВФ, то і не одержить   допомоги від Європи, оскільки допомога ЄС прив’язана до траншу МВФ. Але і це не головна проблема:

Основна причина можливої відсутності траншу – скасування Конституційним Судом норми про незаконне збагачення. Вона сама по собі ставить під сумнів взаємодію з МВФ, тому що дана норма була умовою для попередньої програми, по якій ми це фінансування отримали. А це значить, якщо ми не змінимо українську систему правосуддя, то, як наслідок, можемо забути про нормальну взаємодію з МВФ. Це відповідальність як Кабміну, так і ВРУ. Ще одна умова видачі траншу –  ринкова ціна на газ. Кабінет Міністрів так цього і не зробив. Відповідно, маємо на сьогодні недосконалу групу дій, які були неправильно виконані Кабміном або ВРУ, які  ставлять під загрозу співпрацю України з МВФ”, – говорить експерт.

За словами Амеліна, у цьому році Україна має зробити досить великі виплати за зовнішніми боргами – більше 5 млрд дол.

“ Відповідно, можемо відчувати брак валютних коштів для виплати боргів, що може негативно вплинути на спроможність країни обслуговувати борги та на стабільність національної валюти. Дефолт малоймовірний, тому що Україна зараз має напевно пікове значення золотовалютних резервів за останні 7 років. Є великі залишки на рахунку Мінфіну у Казначействі, тому ми у цьому році повністю впораємося з виплатами”, – зазначив він.

Із приходом нового президента постає питання: чи зможе він змінити рішення МФВ. Однак експерт переконує, що це не зовсім в його компетенції:

“Угоди з МВФ підписано також Президентом, і він так само може бути одним з комунікаторів процесу. Але вся відповідальність та спроможність забезпечити взаємодію України з МВФ знаходиться в сфері відповідальності Кабміну та Верховної Ради”, підсумував він.