» Новини » Засватати демократів… Або проблеми створення коаліції в Молдові

Засватати демократів… Або проблеми створення коаліції в Молдові

Фото: en.news-front.info

Три партії ніяк не можуть домовитись, з яким урядом Молдова житиме в найближчі роки.

Додон та Плахотнюк намагаються затягнути Санду і Нестасє до себе в коаліцію. Але переговори, консультації компліменти та загрозливі натяки ні до чого не призвели, коаліції досі немає.

Це те, що з великою долею вірогідності очікує Україну наприкінці 2019 року. Суть можна висловити одним єдиним словом –  “недоговороспроможні”.

Минулого тижня Партія соціалістів та Демократична партія зробили дуже нестандартні рухи. Соціалісти направили офіційне запрошення на переговори блоку ACUM – такий варіант коаліції мало хто уявляв до виборів. У свою чергу демократи спробували перехопити ініціативу та вдруге надіслали Санду і Нестасє запрошення для формування коаліції, але вже на інших умовах – останнім запропонували висунути свою кандидатуру на пост прем’єр-міністра. 

Однак ACUM поки залишаються непохитними. 12 березня Майя Санду чітко заявила, що вони будуть вірними своїм передвиборчим зобов’язанням та не формуватимуть коаліцію ні з соціалістами, ні з демократами. Крім того, вона звинуватила Додона і Плахотнюка у змові та прагненні поділити владу між собою, але використати при цьому ACUM. Через кілька днів вона відмовила і демократам. Натомість, Санду і Нестасє пропонують всім разом проголосувати за пакет законів, який повинен «звільнити державу від контролю угрупування Плахотнюка». Зокрема, вони хочуть прийняти декларацію про те, що держава захоплена олігархами, відправити у відставку генпрокурора, керівництво Служби інформації та безпеки (аналог СБУ), ЦВК, Національного центру боротьби з корупцією (аналог НАБУ) та інших держструктур, скасувати змішану систему виборів, прийняти «закон Магнітського» та розслідувати викрадення мільярду з банківської системи, що сталося у 2014 році.

Соціалісти спочатку різко відреагували на відмову ACUM, назвавши їх безвідповідальними популістами. Мовляв, Санду і Нестасє відмовляються формувати коаліцію, хоча при цьому розуміють, що жоден з їх пропонованих законів не буде прийнято та імплементовано без нормально функціонуючих більшості та уряду. Однак через кілька днів риторика соціалістів пом’якшала і їх депутат Влад Батринча заявив, що вони все ще відкриті до діалогу з ACUM, а рішення щодо подальших дій приймуть 19 березня. Президент Ігор Додон також висловив надію на те, що коаліцію таки буде сформовано та дав зрозуміти, що не проти того, щоб соціалісти були в коаліції.

Своє бачення майбутнього представили й демократи. Вони все ж сподіваються на формування коаліції з ACUM в першу чергу. Інші варіанти – широка коаліція з ACUM та соціалістами, коаліція з ПСРМ та уряд меншості за підтримки депутатів з інших партій.

Яр Батог, стажер UIF