» Новини » РІЧНИЦЯ ПРИЄДНАННЯ ДО ЄС І ВУГІЛЛЯ З ДОНБАСУ. ДАЙДЖЕСТ НОВИН З ПОЛЬЩІ

РІЧНИЦЯ ПРИЄДНАННЯ ДО ЄС І ВУГІЛЛЯ З ДОНБАСУ. ДАЙДЖЕСТ НОВИН З ПОЛЬЩІ

ФОТО: upmp.news/ua 

Допоки польські й чеські нафтовики відкривають резервні запаси, щоб врятувати галузь від наслідків потрапляння брудної нафти з Росії, польські профспілки переводять страйк вчителів у форму протесту і беруть на озброєння італійські методи. Тим часом Польща відзначила річницю вступу до ЄС, а президент Європейської Ради Дональд Туск дорікнув чинній польській владі закупівлями вугілля з Донбасу.

Поляки та чехи використають запаси сирої нафти з обов’язкових резервів для забезпечення суб’єктів нафтопереробної галузі ресурсами, імпорт яких був призупинений через подачу забрудненої російської нафти. Гданська нафтопереробна компанія «Lotos» звернувся до Міністерства енергетики Польщі з проханням дозволити видобути сиру нафту з обов’язкового резерву і отримала дозвіл. Про це заявило правління компанії. Крім того, чеський уряд теж офіційно «відкоркував» нафтові резерви. Це гарантує стабільну роботу місцевих нафтопереробних заводів, які належать компанії «Unipetrol», що входить до складу польського концерну «PKN Orlen». Загалом Польща отримала до 1 млн тонн брудної нафти з Росії. Повне відновлення поставок може тривати до шести місяців.

Тим часом профспілка «Польський Союз Вчителів» має нову ідею – італійський протест. Фактично, італійський протест базується на дуже скрупульозному виконанні працівниками службових обов’язків, що призводить до затримок або навіть блокування діяльності компанії, в якій вони працюють. Його найчастіше використовують групи, які мають обмежене право на страйк. Так, принаймні до вересня, планують протестувати і польські вчителі. Профспілка рекомендує вчителям працювати лише стільки, скільки цього від них вимагає польський Закон «Про освіту». Асоціація вчителів повідомляє, що припенення страйку не означає припинення протесту. Напередодні ж організований профспілками комітет під назвою “Я підтримую вчителів” закликав до мобілізації. Справа у тому, що під час страйку вчителі взагалі не отримували заробітну плату. Тому «Форум Профспілок» та «Союз Польських Вчителів» відкрили рахунок, на який прихильники протесту  надсилали кошти, щоб підтримати вчителів. 

1 травня Польща відсвяткувала 15-річчя вступу до ЄС. Польський президент Анджей Дуда звернувся до народу і запевнив, що метою чинної влади є «сучасна Польща в єдиній Європі». За словами президента, кожний, хто сьогодні сумнівно висловлюється щодо польської присутності у ЄС, діє проти інтересів польської держави. Президент нагадав про всенародне рішення на референдумі щодо вступу до ЄС, а також позитивні зміни, які відбулись в країні з того часу. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький був дещо різкішим. У своєму привітанні голова польського уряду сказав, що «Європа без егоїзму і Європа солідарності – краще, ніж Європа двох швидкостей». Політик виступив на захист сімейних цінностей на противагу «європейським культурним революціям» та «експериментам». Моравецький заявив, що «Польща стає європейським чемпіоном з економічного зростання». В той же час Польща повинна боротись за свої інтереси і «не завжди поспішати йти на коспроміс». І президент, і прем’єр-міністр Польщі підкреслили важливість лідерства у Вишеградській четвірці та групі Тримор’я.

Пізніше Дональд Туск, президент Європейської Ради, дорікнув чинній владі Польщі, зокрема «дивною формою патріотизму», звинувативши у купівлі російського вугілля та вугілля з окуваного Донбасу. На думку Туска, таке фінансування «імперських ідей президента Путіна» загрожує польському «сусіду і другу –  Україні», дає Росії 3,5 млрд польських злотих на рік, і труїть польських дітей. Однак згодом низка видань зауважили Туску, що вугілля-антрацит з Росії і Донбасу постачає не уряд, а приватні компанії. Раніше польська газета «Dziennik Gazeta Prawna» провела розслідування, результатом якого стало викриття поставок донбаського вугілля до Польщі через Росію.

Іван Дуднік, стажер UIF