» Новини » ЗАМІСТЬ ПУТІНА – ТРАМП. БРУДНА НАФТА, СТРАЙК ВЧИТЕЛІВ ТА ІНШІ ПОЛЬСЬКІ НОВИНИ МИНУЛОГО ТИЖНЯ

ЗАМІСТЬ ПУТІНА – ТРАМП. БРУДНА НАФТА, СТРАЙК ВЧИТЕЛІВ ТА ІНШІ ПОЛЬСЬКІ НОВИНИ МИНУЛОГО ТИЖНЯ

У Польщі говорять про візит Дональда Трампа і те, з чим він прилетить на відзначення річниці початку Другої Світової. Володимира Путіна на урочистостях не буде. Тим часом Росія надіслала брудну нафту до Німеччини і Польщі, а польська влада представила нову угоду з розширення терміналу з прийому зрідженого природнього газу. Профспілки ж поступились уряду і призупинили страйк вчителів без підписання нової угоди. 

Дональд Трамп був запрошений до Польщі для відзначення 80-річчя початку Другої Світової війни. Про це повідомив заступник голови Адміністрації Президента Польщі. Наразі очікується підтвердження від Білого дому. За неофіційною інформацією, Дональд Трамп прилетить до Варшави 1 вересня. «Gazeta Wyborcza» із посиланням на польських високопосадовців повідомляє, що візит американського президента поляки використають для «поглиблення стратегічних відносин, які поєднують Польщу та США і підтверджують роль першої, як однієї з лідерів НАТО». За даними агентства «Bloomberg», візит Дональда Трампа стане приводом для підписання угоди щодо будівництва постійної американської військової бази на території Польщі – «Форту Трампа». Однак наразі американська сторона говорить лише про збільшення військової присутності в Польщі і завершення створення протиракетної бази у 2020 році. США не приймали рішень щодо створення постійної військової бази в Польщі. Також відомо, що склади для обладнання та матеріалів для американських бронетанкових частин будуть розширені, а в Познані розташується американське командування бронетанкової бригади, що діє на східному фланзі НАТО. Декілька місяців тому Польща також заявила про свою готовність придбати 32 літаки F-35 із США. 

Відзначення річниці початку Другої Світової матиме подібний формат, як і десять років тому. Тоді серед гостей були президент Російської Федерації Володимир Путін та канцлер Німеччини Ангела Меркель. Проте за повідомленням Адміністрації Президента Польщі, цього року президента Росії не буде запрошено. У церемонії візьмуть участь представники НАТО, Європейського Союзу та Східного партнерства. Міністерство закордонних справ Росії заявило, що такий підбір гостей є свідченням “ігнорування історичної логіки” Польщею і спробою проігнорувати той факт, що «Росія зробила вирішальний внесок у подолання гітлерівської Німеччини».

Наразі ж Польща призупинила поставки російської нафти через те, що Росія відправила сировину, забруднену речовинами, які руйнують інфраструктуру нафтопереробних заводів. Крім того, і німецькі нафтопереробні заводи також зупинили поставку російської нафти через Білорусь та Польщу. Міністерство енергетики Польщі оголосило, що для захисту польської газотранспортної системи та установок нафтопереробної промисловості прийом забрудненої російської нафти на пункті Адамово, що на білорусько-польському кордоні, призупинений. Білоруський концерн «Белнафтахім» повідомив, що органічні сполуки були виявлені в російській нафті в кількості, яка у 20-30 разів перевищує норму.

Зважаючи на таку поведінку Російської Федерації, Польща уже не перший рік прагне диверсифікувати поставки енергоносіїв. Минулого тижня, наприклад, президент Анджей Дуда, прем’єр-міністр Матеуш Моравецький і міністр енергетики Кшиштоф Чожевський та інші політики правлячої партії «Право і Справедливість» відвідали церемонію підписання угоди про співфінансування розширення газового порту у місті Свиноуйсьце. Компанія «Polskie LNG», що керує терміналом з прийому зрідженого газу, підписала угоду про субсидіювання з фондів ЄС щодо розширення терміналу. Загальна вартість проекту складатиме понад 1 млрд. польських злотих, з яких 553 млн. профінансується з бюджету ЄС. За словами Анджея Дуди, невдовзі Польща не тільки стане енергонезалежною, але і зможе забезпечити енергетичну безпеку своїм сусідам. Президент нагадав і про підготовку до будівництва газопроводу «Baltic Pipe». Через останній з жовтня 2022 року норвезький газ буде транспортуватись до Польщі через Данію.

Тим часом передвиборча кампанія у Польщі триває. Президент Анджей Дуда підписав так званий закон «Пенсія-плюс», який передбачає, що до травневих виборів до Європейського парламенту кожен пенсіонер отримає додаткові 888 польських злотих. “Пенсія-плюс” – це одна з п’яти передвиборчих обіцянок лідера чинної правлячої партії «Право і Справедливість» Ярослава Качинського. Інші включають щомісячну допомогу розміром у 500 злотих за першу дитину у сім’ї і скасування податків для молоді, яка займається підприємницькою діяльністю. Загалом, реалізація соціальної програми «ПіС» обійдеться бюджету у близько 40 млрд. польських злотих. Під час парламентського обговорення на початку квітня прем’єр-міністр Матеуш Моравецький запевнив, що ідея «Пенсія-плюс», тобто щорічна весняна 13-та пенсія, використовується не для виборів, а для покращення життя пенсіонерам… І що в разі, якщо переможуть опозиціонери, вони можуть ліквідувати те, що приймається нинішньою владою.

Після дев’ятнадцяти днів страйк польських викладачів було призупинено. З понеділка школярі вже пішли до шкіл. Таке рішення прийняла профспілка «Польський Союз Вчителів», за словами її голови Славомира Броняча. Страйк призупинили, головним чином, з двох причин. По-перше, це небажання вчителів йти на повну конфронтацію з урядом, який запропонував парламенту зміну у системі оцінювання учнів, коли директор школи, мерія або комуна можуть оцінити учня лише на основі середнього арифметичного балу. По-друге, за час страйку вчителі втратили великі суми коштів, адже їх робочий час не оплачувався. Крім того, профспілка бажає уникнення дедалі зростаючої напруги у суспільстві. І нарешті, навчальний план, за словами Славомира Броняча, потрібно виконати.

Варто зазначити, що страйк не був завершений юридично, а лише призупинений. Його відновлення не потребує повторювати всі численні і складні юридичні процедури. Зважаючи ж на значну суспільну підтримку, якої ніколи не було раніше, страйк цілком ймовірно може бути відновлений 1 вересня. Славомир Броняч повідомив, що профспілки планують організувати власний навчальний круглий стіл, який повинен принести більше результатів, ніж «ця подія, яка готується на Національному стадіоні», маючи на увазі круглий стіл, організований прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким на Варшавському національному стадіоні.   

Іван Дуднік, стажер UIF