» Новини » Польща: вчителі страйками вимагають додаткові 7500 грн до зарплатні

Польща: вчителі страйками вимагають додаткові 7500 грн до зарплатні

ФОТО: www.polityka.pl

Увага всієї Польщі наразі зосереджена на страйку вчителів, який розпочався цього тижня. Страйкують не менше половини навчальних закладів. Від того, чи зможуть домовитись профспілки і уряд, залежить і вступна кампанія школярів. Опозиція підтримує страйкарів, а влада намагається домовитись.

У Польщі розпочався всенаціональний учительський страйк. Під час останнього раунду переговорів між учительскими профспілками та урядом, який відбувся ввечері 7 квітня, згоди усім сторонам досягти не вдалось. У переговорах з урядом брали участь профспілки «Солідарність», «Польський союз вчителів» та «Форум профспілок». На пропозиції уряду погодилась лише «Солідарність». Інші дві профспілки відхилили угоду. Тому 8 квітня страйк розпочався. Польське Міністерство освіти повідомляє, що що на початку першого дня страйку до нього приєднались майже половина навчальних закладів.

Спочатку усі профспілки вимагали підняття заробітної плати для вчителів одразу на 1 000 польських злотих (близько 7 500 грн.), а також зміни системи оцінювання, поліпшення умов кар’єрного зростання та більших витрат на освіту. Однак, за словами віце-прем’єр-міністра Беати Шидло, а також інших чиновників, державний бюджет не може дозволити такі витрати. Отож, після переговорів мінімальна заробітна плата польских вчителів складатиме від 2 780 до 3 815, а середня – від 3 335 до 6 177 польських злотих (відповідно, від 20 850 до 28 600 грн. та від 25 000 грн до 46 300 грн.). До 2023 року заробітна плата сертифікованого вчителя складатиме 8 100 польських злотих (близько 60 750 грн.).  Загалом уряд запропонував підвищення у розмірі 15%, з яких у 2019 році вчителі отримають 9,6%. Крім того, уряд погодився на скорочення терміну стажування для молодих вчителів, надання щомісячної мінімальної допомоги у розмірі 300 злотих (близько 2 250 грн.), зміну системи оцінювання вчителів та зменшення бюрократії. Вчителі-новачки одноразово отримуватимуть 1 000 польських злотих (близько 7 500 грн.) «для впевненого початку».

Зі сторони польського уряду угоду з профспілкою «Солідарність» підписали віце-прем’єр-міністр Беата Шидло, а також міністр сім’ї, міністр освіти, голова канцелярії прем’єр-міністра і заступник міністра фінансів. Інші профспілки вимагають виконання ключової вимоги – підвищення заробітної плати не на 15%, а на тисячу польських злотих (близько 7 500 грн.). У понеділок, коли загальнонаціональний страйк розпочався, віце-прем’єр міністр закликала «Союз польських вчителів» і «Форум профспілок» до поновлення переговорів. Вона також нагадала, що вчителі, які страйкують, не будуть отримувати заробітну плату під час страйку. Уряд також звертається до профспілок з проханням пом’якшити протест на час здачі шкільних екзаменів.

У той самий час в Польщі триває і весняна передвиборча кампанія до Європарламенту. Гжегож Щетина, голова найбільшої опозиційної партії «Громадянська Платформа», яка наразі входить до об’єднання лібералів «Європейська Коаліція», уже підтримав польських вчителів. Щетина пообіцяв задовільнити вимоги стайкарів у разі, якшо його партія формуватиме уряд після парламентських виборів восени. Крім того, опозиціонер заявив, що якщо чинна правляча партія «Право і Справедливість» не впорається з ситуацією, вона муситиме піти. За останніми соцопитуваннями польського центру «IBRiS», які були проведені до вчительського страйку, консервативна коаліція, очолювана чинною владною партією «Право і Справедливість», займала перше місце у рейтингу із підтримкою 39% респондетів. Опозиційна ліберальна «Європейська Коаліція», що складається з «Громадянської Платформи», «Польської селянської партії», «Союзу демократичних лівих сил», «Новочесної» та «Партії зелених», мала підтримку 36,5% опитаних. Перші вибори – до Європарламенту –  у Польщі відбудуться вже 26 травня.

Іван Дуднік, стажер UIF