» Новини » 50% нашої економіки ми даруємо світу

50% нашої економіки ми даруємо світу

Кілька цифр:

1. Наша зовнішня торгівля глибоко «збиткова». Негативне сальдо торгового балансу в 2018 склало $ 8,866 млрд. У порівнянні з попереднім роком воно збільшилося на 66,6%.
Тобто ми експортували на $ 8,7 млрд менше, ніж імпортували. Віддаємо валюти більше, ніж отримуємо. По суті, дотуємо світову економіку.
2. Ми створюємо продукт не в Україні. Чиновники радіють, що заробітчани перерахували в 2018 році близько $ 12 млрд. Звичайно, це добре, адже треба чимось спонсорувати світову економіку. Але – що відбувається?Зарбітчани створюють продукт не в Україні, а в інших країнах і він, звичайно, коштує в рази більше, ніж вони заробляють. За оцінками UIF, наші заробітчани в інших країнах створили додатковий ВВП більш ніж на $ 35 млрд. Тут ми вже у “збитках” – на $ 23 млрд.
3. Ми – експортери сировини. Більше 50% нашого експорту – продукція з низькою доданою вартістю. Щорічний обсяг експорту близько $ 50 млрд.
Тільки агропродукції з низькою доданою вартістю ми експортували на $ 19 млрд.
– 39% – продовольчі товари і сільськогосподарська продукція.
– 14,6% метали і вироби з них.
– 11,6% машини, обладнання і транспорт.

Якщо припустити, що сировинний експорт – 50%, а з нього робиться продукція, що дає двократне збільшення доданої вартості, то ми недоотримуємо ще близько $ 25 млрд.

4. Велику частину імпорту складають енергоресурси, це близько $ 3,5 млрд – газ, $ 4,5 млрд – нафтопродукти, $ 0,5 млн – ядерне паливо, вугілля, добрива, що виготовляються з газу. Всього близько $ 9 млрд на рік ми платимо за те, що є під ногами в надлишку. Як це називається?
5. IT. Тут теж ми постачальник сировини. Так, доходи щорічно зростають і оціночно становлять $ 2 млрд. Загальна кількість фахівців скоро досягне 200 тис. людей. Але це аутсорсинг, не створення продукту. Компанії йдуть в класичні юрисдикції – Каліфорнію, Делавер, Ізраїль і навіть Естонію. Там і формується додана вартість, а не в юрисдикції, де немає ефективної системи захисту права власності. Тут втрати також обчислюються мільярдами…
6. Відтік капіталу. За підсумками року очікується до $ 2 млрд інвестицій в Україну.
Відтік же капіталу тільки через дивіденди (без урахування схем трансферного ціноутворення) склав $ 3,5 млрд
Разом:
– на $ 8,7 млрд ми дотуємо світову економіку (як мінімум, потрібно це усвідомити і почати змінюватися)
– $ 23 млрд отримують інші країни на наших заробітчанах (потрібно інвестувати, але боїмося)
– $ 25 млрд додатковий заробіток із сировини, яку експортуємо (потрібно тільки інвестувати і вміти продавати)
– на $ 9 млрд імпортуємо те, що в нас вже є (потрібно тільки інвестувати)
– $ 1,5 млрд – чистий відтік капіталу (грошам в Україні некомфортно, серйозний привід задуматися і виправити ситуацію)
Разом: мінімум $ 67 млрд (50% ВВП), вважайте, збитків економіки через невміле господарювання. Якби ми ефективно управляли нашою економікою, реальні доходи населення були б мінімум на 50% -100% вищі, але ростуть вони поки що тільки в Польщі.

Анатолій Амелін,

директор економічних програм UIF