» Новини » Що не так із скаргою “Енергоатому” до АМКУ по “Роттердам+”

Що не так із скаргою “Енергоатому” до АМКУ по “Роттердам+”

Антимонопольний комітет України отримав заяву ДП НАЕК “Енергоатом” про можливе порушення законодавства про захист економічної конкуренції через впровадження формули “Роттердам+” (https://www.epravda.com.ua/news/2019/01/24/644619/).

Ситуація дещо комічна. За пунктами:

1. Учасник, у якого понад 50% ринку, позивається до антимонопольного відомства з приводу механізму індикативного ціноутворення, який використовують інші гравці, у яких 30% ринку.

2. Позиваються до антимонопольного відомства, яке 2015 року рекомендувало і ледь не вимагало розробити порядок формування граничної ціни на підставі витрат генеруючих компаній (АМКУ надав НКРЕКП рекомендації від 17.09.2015 р. №12-рк розробити та затвердити порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни). У відповідь НКРЕКП затвердила Порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії (а АМКУ та Державна регуляторна служба, своєю чергою, дружно погодили методику). Ту, яка в народі «Роттердам+». Тобто, скаржимось до АМКУ на «Роттердам+», який був погоджений тим же керівником АМКУ три роки тому.

3. Заяву подали майже через три роки після того, як «Роттердам+» запрацював. І за півроку до того, як він буде замінений ринковими механізмами ціноутворення. Ну так, краще пізно, ніж ніколи

Вочевидь, рішення АМКУ щодо цієї заяви буде негативним. Напряму атомна та теплова генерація не конкурують. Маневрові потужності теплової генерації доповнюють атомну.
Зрозуміло, що «Енергоатом» незадоволений поточним рівнем фінансування. Але до чого тут «Роттердам+» та АМКУ? У НКРЕКП вважають, що «запити» атомників завищені, необґрунтовані. Керівництво «Енергоатому» вважає інакше.

Але ринок незабаром усе розставить на місця. За оцінками УІМ (https://www.uifuture.org/publications/reports/24435-reformuvannia/rynku/elektroenergii), у випадку переходу на нову модель ринку «Енергоатом» зможе суттєво покращити власне фінансування. Але це відбудеться не за рахунок теплової генерації, а за рахунок підвищення цін для споживачів.

На тлі цього зрозуміло, що мета позову – створення хайпу. Недарма поява заяви чомусь збіглася з розслідуванням програми «Схеми» про можливе залучення чеської Škoda JS (та, що з російськими вухами) до будівництва реактора для ХАЕС. Ця ж Škoda JS фігурує у корупційній справі, яка стосується тендерів «Енергоатому».

Експерт програми “Енергетика” Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп