» Новини » Очільник МЗС Словаччини навідав Донбас та Придністров’я. Частина політикуму проти таких дій

Очільник МЗС Словаччини навідав Донбас та Придністров’я. Частина політикуму проти таких дій

Міністр закордонних справ та європейських справ Словаччини, Мирослав Лайчак, у ролі голови Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) здійснив робочий візит до України та почав обіцяну політику захисту та допомоги окупованим українським територіям. Лайчак вибрав такий вектор політики під час головування в ОБСЄ, незважаючи на негативне ставлення до цього інших представників словацького політикуму, зокрема партії SNS, яка виступає проти втручання в українсько-російський конфлікт та розгляду захисної стратегії від Росії у словацькому парламенті. Докладніше читайте у новинах зі Словаччини за минулий тиждень.

  • Міністр закордонних справ та європейських справ Словаччини, Мирослав Лайчак, 16 січня відвідав лінії фронту у Луганську, разом із членами Спеціальної місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Він  заявив про необхідність реконструювання пішохідного мосту, який сполучує керовані Києвом землі та окуповані російськими сепаратистами території. За його словами, цей проект може фінансуватися Червоним Хрестом, але поки що заважає відсутність «політичної згоди» на відновлення мосту. У місті Северодонецьк, Лайчак зустрівся з представниками обласної адміністрації, а в Лисичанську відвідав  Дитячу поліклініку, а згодом міністр роздав гуманітарну допомогу зі Словаччини. На думку Лайчака, відвідування таких місць є мотивацією для нього зробити все можливе, щоб сторони не порушували  своїх зобов’язань, які вони підписали в Мінську.
  • Міністр закордонних справ та європейських справ Словацької Республіки Мирослав Лайчак зробив у четвер четвертий робочий візит до Молдови, де також відвідав молдавський сепаратистський регіон Придністров’я.  Ще до свого приїзду до Кишинева глава дипломатії Словаччини виступить в Ліхтенштейні, як головний доповідач на Ліхтенштейнській конференції з розвитку діалогу.
  • Правлячі партії Словаччини розкололися щодо ставлення до Росії. Стратегія безпеки, яку в даний час має Словаччина, була написана в 2005 році. З того часу середовище безпеки різко змінилося, включаючи збройний конфлікт в Україні та російську анексію Криму. Сьогодні світ має справу з абсолютно новими проблемами, пов’язаними з екологічними проблемами, гібридною війною та кібербезпекою. Все це, включаючи місцеві політичні події, спровокувало  написання відкритого листа, підписаного провідними експертами з питань зовнішньої політики та безпеки Словаччини, включаючи людей з мозкових центрів, таких як Globsec, MEMO98 та Stratpol, де зазначається про важливість прийняття оновлених документів, які підкреслюють закріплення Словаччини в ЄС, і більш сильне трансатлантичне партнерство в рамках НАТО. Правлячий кабінет і Рада безпеки затвердили документи. Але зелене світло парламенту – це все, що відсутнє для того, щоб документи стали чинними. Крім того, SNS(націоналістична партія) відмовляється говорити про данну стратегію в парламенті. Лідером партії SNS є Андрей Данко, спікер Парламенту Словаччини та за сумісництвом – відомий соратник Росії.
  • Міністерство освіти Словаччини хоче лібералізувати вибір першої іноземної мови в початкових школах з наступного навчального року, через велике падіння знань інших іноземних мов у Словаччині. Уряд пояснює це тим, що той, хто володіє більше ніж однією іноземною мовою, має найкращі шанси отримати добре оплачувану і привабливу роботу в Словаччині, де активно працюють багато інвесторів з інших країн. А це важливо для економіки Словаччини. Тож, школи будуть мати можливість пропонувати французьку, німецьку, російську, іспанську або італійську мови на додаток до англійської мови.

*У 2015 році  держава запровадила англійську мову в початкову школу як єдину іноземну мову.

  • Віце-прем’єр-міністр і міністр сільського господарства і сільського розвитку Словаччини Габріела Матечна відвідала у п’ятницю столицю Німеччини – Берлін, де проходить Міжнародний ярмарок Grüne Woche. Вона офіційно відкриє національну експозицію Словаччини, яка візьме участь у цій події через одинадцять років. Національна експозиція була впроваджена сільськогосподарським сектором для підтримки експортної політики словацьких виробників продуктів харчування.

Валерія Півень, стажер УІМ