» Новини » Як у США: юрист пояснив новий механізм захисту свідків за “законом Окуєвої”

Як у США: юрист пояснив новий механізм захисту свідків за “законом Окуєвої”

Цього тижня Верховна Рада має розглянути у першому читанні законопроект про захист свідків.

В Україні є такий закон, але йому 25 років і він застарів, пояснює експерт програми реформування правоохоронної й судової систем Українського інституту майбутнього Денис Монастирський. «Це особливо прикметно після вбивств важливих свідків», – додав він.

«Нині використовується метод, коли до особи приставляють 5-6 правоохоронців для цілодобового захисту. Один свідок на рік коштує державному бюджету 1,5 мільйони гривень. Але ця система не працює, бо в нас дуже багато людей, які користуються зброєю”, – пояснив Монастирський.

Тому, на його думку, систему особистого захисту необхідно змінювати.

«Вбивсто Окуєвої, Вороненкова, замах на Мосійчука – все це можна було б попередити, якщо давати такій особі житло в іншому регіоні, забезпечувати іншою роботою і видавати документи на чуже ім’я. Знайти тоді людину майже неможливо. Особливо якщо це не була публічна особа, держслужбовець, нардеп», – говорить експерт.

Такий свідок буде втрачений для російських спецслужб протягом року-півтора, бо вони працюють за наступною тактикою: наймають дрібний місцевий криміналітет, платять йому невеликі кошти (сума може становити близько 5 тисяч доларів), і замовляють вбивство, пояснює експерт.

Адже готувати повноцінного агента спецслужб протягом 10-15 років, а потім, у випадку невдалої операції, «засвітити» його і втратити фахівця (як це сталося із Петровим і Бошировим), для них невигідно. Ці непрофесійні члени кримінальних угрупувань не здатні заново відслідкувати людину, яка змінила місце проживання, ім’я та роботу. Більше того, потенційно вони можуть піти на співпрацю з українським слідством, якщо знатимуть, що їхньому життю нічого не загрожує.

Така система захисту свідків давно застосовується у США. З 1970 року через неї пройшло понад 20 тисяч осіб, і жодна від того часу не постраждала.

Експерт зазначає, що проектом закону пропонують створити новий орган – Національну службу захисту свідків і потерпілих. Вона має складатися з 300 осіб, які будуть координувати й організовувати операції зі зміни документів, переселення свідків і потерпілих, роботи в СІЗО з особами, які пішли на угоду.

Автори  документу, серед яких і Денис Монастриський, називають законопроект №8457 “Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві” законом Аміни Окуєвої,  адже саме її вбивство стало вирішальним сигналом того, що систему захисту свідків необхідно змінювати.

Експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього Денис Монастирський

Повна версія матеріалу вперше опублікована на сайті: Gazeta.ua