» Новини » 107 днів битви Р. Труби за посади в ДБР

107 днів битви Р. Труби за посади в ДБР


Почитав шедевральний лист на півсторінки Директора ДБР Романа Труби щодо ініціювання нового конкурсу на 27 посад, по яким вже давно обрано переможців.

Лист можна почитати тут: 

dbr.gov.ua/sites/default/files/2018-11/Лист%20ЗКК%2002.11.18%20новий%20конкурс.pdf 

По-перше, хочу відзначити, що Конкурсна комісія на даний час не отримала листа від Директора ДБР. І, нажаль, вже став звичним черговий піар Директора ДБР замість будь-яких законних рішень.

По-друге, в чому полягає офіційна позиція майбутнього борця із топ-злочинністю, злочинами правоохоронців та військових? Аргументи листа Романа Труби зводяться до таких слів: «враховуючи наявні вакантні посади директорів територіальних органів, керівників підрозділів центрального апарату та працівників підрозділу внутрішнього контролю Державного бюро розслідувань, прошу Конкурсну комісію провести новий конкурсний відбір…».

Іншими словами, Конкурсній комісії потрібно оголосити конкурс, адже посади вакантні! І ні слова про вже проведений конкурс і про вже визначених переможців цього конкурсу!

Тобто, за політичним баченням Романа Труби (правовим документом це рішення не назвеш) тепер будь-який конкурс  можна оминути і перезапускати заново, якщо кандидати відібрані не ті, на яких вказав Директор.

Хочу висловити мою персональну позицію як секретаря Конкурсної комісії: ЖОДНИХ правових підстав проводити «новий конкурсний відбір» немає. Закон «Про ДБР» навіть не містить такого терміну «новий конкурс».  В законі чітко прописані повноваження Конкурсної комісії провести повторний конкурс «у разі відхилення всіх кандидатів у зв’язку з їх невідповідністю встановленим вимогам або непроходженням спеціальної перевірки, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», чи перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади» (п.7 ч.8 статті 11).

За моєю інформацією, всі (!) кандидати вже давно пройшли всі передбачені законом перевірки.

Законних підстав для відмови кандидатам не було!!!

Якщо Романа Михайловича не влаштовувало рішення Конкурсної комісії, він міг оскаржити його до суду. Проте, наскільки мені відомо, він таким правовим шляхом не пішов…

По-третє, Романе Михайловичу! Для фінального рішення в 2 абзаци без жодного правового обґрунтування вам знадобилось цілих 107 днів!!! Для чого було так довго чекати? Ви перевіряли кандидатів по «своїх» джерелах? Ви довго обговорювали Ваші конструктивні пропозиції з науковцями чи Радою громадського контролю? Ви шукали шпаринки, як примусити Комісію обрати потрібних вам кандидатів? Якщо це так, покажіть громадськості результати Ваших пошуків і обговорень.

По-четверте, Ви фактично приклеїли ярлик злочинців і корупціонерів на всіх переможців конкурсу. Тепер всі вони сумнівні особи, яких «викрив» Директор ДБР. Сподіваюсь такими не будуть результати проваджень ДБР – багато галасу, нуль законності, нуль захисту прав громадян та інтересів держави.

І, нарешті, по-п’яте, у повідомленні на сайті ДБР проголошено, що «громадські активісти звернулися до Романа Труби з проханням не призначати 27 переможців конкурсу».

Пане Романе, досить маніпулювати позицією громадськості. Протизаконні рішення ніколи не підтримувались і не можуть бути підтримані експертною громадськістю.

Офіційна позиція Конкурсної комісії буде сформована на відкритому засіданні на наступному тижні. Проте, припускаю, Директор не прийде роз’яснити свою позицію – він, наскільки мені відомо, йде на 2 тижні у відпустку. Напевне, готувати «запуск» ДБР… десь на морі.

Експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього Денис Монастирський

Матеріал вперше опублікований на сайті ЦензорНЕТ