» Новини » Фрегати США для українського флоту

Фрегати США для українського флоту


ФОТО: Epa

США хочуть передати українській армії фрегати Oliver Hazard Perry для посилення українського флоту

Чудова новина! Дійсно чудова, без жартів. Передати їх американці збираються в рамках програми “Надлишкове майно” (Excess Defense Article). В рамках тієї ж програми, за якою нам передали “Айленди”. Тобто, Україна отримує ці кораблі (їх кількість точна на разі невідома) безкоштовно, єдине сплачує за експлуатацію, ремонт та підготовку екіпажу.

Цю новину підтвердив командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко.

Варто відмітити, що ініціатива в даному випадку виходила від американської сторони. Якщо дивитися на ситуацію з американської точки зору, США практично безкоштовно збувають відносно стару техніку (роки виробництва 1975-2004), не витрачаючи ані цента на її ліквідацію, і водночас посилює тиск на РФ.

Українська сторона має хапатися за цю ініціативу і не проґавити таку можливість. Для цього вже зараз потрібно надіслати відповідних осіб для верифікації стану фрегатів та приблизної вартості їх ремонту.

Станом на сьогодні Україна має лише один фрегат, “Гетьман Сагайдачний”.

Щодо мінусів у цій ситуації:

  1. Ціна. У порівнянні з катерами “Айленд”, налагодження фрегатів “Олівер” обійдеться у набагато більшу суму. Але, у той же час, це в рази дешевше аніж будівництво нового.
  2. Час. Україна очікує прибуття катерів “Айленд” не раніше середини 2019 року. Сам бюрократичний процес “українізації” катерів зайняв майже 2 роки. Будемо сподіватися, що досвід з “Айлендами” прискорить процес з фрегатами.

На даний момент Україна приймає рішення щодо можливості погодження цієї угоди. А для цього потребується певна політична воля.

Матеріал вперше опублікований на сайті ЦензорНЕТ