» Новини » Тарас Березовець: “Трамп грає у небезпечну гру з Конгресом”

Тарас Березовець: “Трамп грає у небезпечну гру з Конгресом”

Політичний експерт Тарас Березовець вважає, що зустріч президента США Дональда Трампа з міністром закордонних справ України Павлом Клімкін була дещо демонстраційною. У той же час – це свідчення того, що українське питання важливе для Трампа.

Нижче публікуємо коментар без змін.

Якщо розглядати дії Трампа в контексті інтересів США, то зустрічі з Павлом Клімкіним і з Сергієм Лавровим абсолютно органічно вписуються в логіку його стратегії.

Трамп і його адміністрація знаходяться у фокусі розслідування Сенату зі зв’язків з російською стороною. У цьому плані особливо показовими були останні багатогодинні сенатські слухання колишнього в.о. генпрокурора Саллі Йейтс і представників національної розвідки про зв’язки Майкла Флінна з послом РФ у США Сергієм Кисляком. Американська розвідка у своїх звітах відкрито називає Кисляка головним російським шпигуном і рекрутером у Штатах, про що недавно робило окреме розслідування CNN.

І що на цьому тлі робить Трамп?

Він демонстративно приймає в Білому домі Лаврова в компанії Кисляка. Тим самим посилаючи чіткий сигнал: «Хлопці, мені нема чого приховувати й боятися в зв’язку з цією історією, тому я відкрито зустрічаюся з тим, кого ви називаєте російським шпигуном».

І ось коли лунають крики «зрада», а Лавров на прес-конференції в російському посольстві у Вашингтоні «валяє дурня» та радісно міркує про новий етап у відносинах зі Штатами, то далі Трамп робить розворот на 180 градусів і відразу після цього приймає в Білому домі Клімкіна в компанії з Чалим.

На дипломатичній мові це означає от що.

По-перше, що українське питання підвищується в порядку Трампа.

По-друге, після декількох годин тріумфу на Лаврова виливають добрий цебер холодної води, оскільки він, звичайно, був не в курсі, що Клімкіна теж приймуть на найвищому рівні.

По-третє, віце-президент Майк Пенс дійсно став куратором української теми, перейнявши кермо у Джо Байдена.

І головне, Трамп грає в серйозну, хоча й небезпечну гру з Конгресом, вибиваючи козирі в місцевих прихильників теорії «зради». Для них у червні буде новий привід, коли в Конгресі пройдуть дводенні слухання по Україні та пройде маса вкрай важливих і корисних для України заходів. Це так, адже підписані днями Трампом чергові асигнування для України обсягом $ 650 млн., – це ж теж одна суцільна «зрада».