» Новини » РФ, Кіпр, Нідерланди: експерт пояснила, чому Росія – головний інвестор в економіку України

РФ, Кіпр, Нідерланди: експерт пояснила, чому Росія – головний інвестор в економіку України

ФОТО: dyvys.info

Украстат опублікував дані, які включають обсяги реінвестованих доходів банків України. Це є однією із причин, чому РФ – головний інвестор в економіку України.

29 серпня 2018, Державна служба статистики України опублікувала обсяги надходжень прямих іноземних інвестицій в економіку нашої країни за перше півріччя 2018 року. Спостерігаємо позитивну динаміку зростання притоку прямих іноземних інвестицій – $ 1,26 млрд за останні 6 місяців ($ 711,2 млн за аналогічний  період попереднього року).

Ключовими інвесторами стали – РФ (34,6%), Кіпр (17,4%), Нідерланди (16,5%).

Основними галузями, куди надійшли інвестиції є: фінансова та страхова діяльність (59,6%); оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів (9,6%); промисловість (8,2%); ІКТ (7,9%); операції з нерухомим майном (5,9%).

Важливо підкреслити те, що Украстат, на відміну від попередніх років, опублікував дані, які включають обсяги реінвестованих доходів банків України. Це є однією із причин «першості» РФ в ПІІ в економіку України. Адже в нашій державі функціонують дочірні банки РФ, а НБУ встановлює вимоги до забезпечення стійкості банків (достатність капіталу). Тому російські інвестиції, у своїй більшості, – рефінансування дочірніх банків, щоб утримати їх «на плаву».

В контексті угод злиття та поглинання за 8 місяців 2018 року, російські інвестори навпаки позбавлялися від активів в Україні. Зокрема Трансгарант-Україна, Дніпропетровський металургійний завод (Євраз), 3 заводи з виробництва будматеріалів, Агроцентр Єврохім-Україна та ТОВ «Агроцентр-Україна».

Кіпр вже традиційно займає перші позиції за інвестиційною активністю, але це повернення українського капіталу з офшорів. «Нідерланди є третім інвестором в Україну. За даними МЗС, на території України зареєстровано близько 500-та підприємств з голландським капіталом. Найбільшими інвесторами традиційно залишаються «Royal Dutch Shell», «ING Ukraine», «Rabobank»,  «Philips», «Akzo Nobel», «Unilever Export» тощо».

На сьогодні інвестиційний клімат повільно пожвавлюється, вже прийнято закон про валюту, що суттєво його покращує. Однак є ще низка невирішених питань, зокрема: завершення судової реформи; створення спеціальних територій з пільговим податковим режимом, за оцінками UIF сприятиме щорічному додатковому залученню $4 млрд.; відкриття ринку землі, що дозволить залучити від $ 28,9 до 49,1 млрд. інвестицій у розвиток аграрного сектору та забезпечить додаткове зростання номінального ВВП на 7% щорічно – вільний ринок землі; скасування податку на прибуток та запровадження податку на виведений капітал. За оцінками UIF, при прийнятті цього закону, у перспективі 5 років ВВП України може додатково зрости на $ 30-40 млрд.

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Ольга Хоменко

Матеріал вперше опублікований: ДивисьІнфо