» Новини » Якщо не запускати «розумний» карантин, то вже через тиждень чинний карантин виявиться фарсом

Якщо не запускати «розумний» карантин, то вже через тиждень чинний карантин виявиться фарсом

 фото: 24 канал

Попри те, що ми ще не пройшли пік поширення Covid-19, продовжувати карантин в тому вигляді, в якому він є сьогодні – немає сенсу. Про це заявив Віктор Андрусів, виконавчий директор UIF на своїй фейсбук-сторінці.

Віктор Андрусів переконаний, що з кожним днем кількість людей, які не дотримуються самоізоляції і карантину буде зростати і з об’єктивних причин.

«По-перше, закінчення березня позначиться на доходах великої кількості громадян. Особливо на тих, які працюють у тіньовій економіці (а це 40-50% всієї економіки). Це змусить їх в різний спосіб відновлювати роботу, не зважаючи на загрози штрафів. За даними Infosapiens, 38% українців відчули зменшення доходу за час карантину, 74% продовжують працювати, з яких 30% стали працювати більше, ніж раніше.

По-друге, чинний карантин є не справедливим до бізнесу. Вчора влада дозволила відкрити ринки. Чому дозволяється торгувати продуктовим магазинам, ринкам, а, наприклад, магазинам іграшок чи одягу ні? Адже це – той самий формат, хоч і зрозуміло, що іграшки чи одяг не відносять до речей першої необхідності.

По-третє, суто з фізичних міркувань людина не може добровільно перебувати тривалий час у закритому приміщенні. Вона буде виходити гуляти, шукати інші способи розваг. Зрештою, людині банально постригтись треба. Про те, як зараз працює карантин, свідчать вечірні пробки в Києві», – вважає він.

Директор UIF зауважив, що якщо зараз не перейти до нового типу карантину є ризик, що нинішній карантин не матиме сенсу, адже люди будуть порушувати його правила під час загострення пандемії. Відтак, він зазначив, що Український інститут майбутнього вважає за потрібне перейти від «жорсткого» карантину до «розумного», який пропонує інше регулювання, хоча і забороняє публічні масові заходи, закриті школи, дитсадки тощо.

«Ось перелік кроків, які мають прийти на зміну чинному карантину:

  1. Обов’язкові: маски, окуляри, рукавиці і дезінфекція. Коли в 1368 році вперше застосували карантин, на той час не було засобів індивідуального захисту належного рівня. Сьогодні ми допускаємо лікарів із захистом до роботи з хворими на вірус, таким чином, погоджуючись з тим, що це їх захищає. Отже, треба ввести обов’язковість носіння маски, окулярів і рукавиць за межами дому. Саме за відсутність цього, треба ввести штрафи.

 

  1. Запуск громадського транспорту. Очевидно, що від перекриття громадського транспорту найбільше страждають бідніші верстви населення. Це був правильний крок, який можливо зіграв важливу роль для запобігання масового поширення вірусу на ранніх етапах. Однак зараз необхідно почати відновлювати роботу транспорту, оскільки люди будуть шукати інших, менш контрольованих, методів доїзду на роботу. Відновлення роботи громадського транспорту має відбуватись за таких умов:

 

  • Зміна часу початку роботи на різних типах підприємств. Для уникнення масового перевантаження транспорту підприємства і служби мають ввести різний час початку роботи. Наприклад, комунальні служби і виробництва на 08:00, держслужба і місцеве самоврядування на 09:00, послуги, офісні співробітники – на 10:00.
  • Вхід у громадський транспорт тільки в масках, окулярах і рукавицях. Регулярна дезінфекція транспорту.

 

  1. Робота магазинів. Необхідно відновлювати торгівлю. Не можна дозволяти торгувати одним, а забороняти іншим, якщо насправді це про один і той же формат. Однак, така торгівля має жорстко регулюватись:
  • Ввести час роботи тільки для людей старшого покоління. Наприклад, 10-12, 15-17.
  • Запровадити дистанційний запис (така функція реалізована в додатку  Poboremo.org для всіх магазинів).
  • Обмеження кількості людей всередині магазину.
  • Контроль наявності маски, окулярів, рукавиць та дезінфекція.

 

  1. Масштабне тестування. На жаль, запуск тестів є одним з найбільших провалів антивірусної боротьби. Тестів мало, ними не вміють користуватись, інструкції англійською часто браковані», – розповів Віктор Андрусів.

 

«Це далеко не всі кроки, які ми детально попрописували для різних груп. Однак, якщо не запускати «розумний» карантин, то вже через тиждень чинний карантин виявиться фарсом. Це не беручи до уваги, що Пасха на носі», – резюмував він.