» Новини » Куди тягне Україну секта прихильників дефолту

Куди тягне Україну секта прихильників дефолту

Деякі відомі депутати та навіть члени Ради НБУ є прихильниками відмови від сплати за боргами. Мотивація проста: не платимо за боргами – не дружимо з МВФ, не дружимо з МВФ – ніхто не заважає віджати ПриватБанк й добре заробити. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

«Секта прихильників дефолту пропонує не платити в травні кредиторам. У світі криза, не заплатимо, у нас залишаться гроші для пенсіонерів. Рейтинг зросте, все буде добре. Але, перш ніж говорити про дефолт, треба зрозуміти, кого хочуть «кинути». Структура боргу: 33% внутрішній борг у гривні; 33% – єврооблігації; 22% – МФО (в тому числі МВФ); 8% – внутрішній борг у валюті; 3% – інший зовнішній борг. У 2020 році уряд, центральний банк, підприємства і банки повинні виплатити: 17,059 млрд доларів. З них 13,060 млрд доларів – основна сума боргу, 3,999 млрд доларів – відсотки. Кого пропонують «кинути»: українські банки (власники ОВДП на 350 млрд грн); іноземних інвесторів в євробондах; міжнародних партнерів, громадян України, які або самі купували ОВДП, або розмістили в банках депозити, на які банки сформували портфель», – зазначає Анатолій Амелін.

Експерт UIF наголосив, що Україна у 2020 році справляється з обслуговуванням боргу. Водночас він змоделював, як розвиватимуться події за сценарієм «дефолт».

«1. Кабмін раптом ухвалює це рішення, бо це його компетенція. 2. Україна відмовляється від сплати боргу. На травень ми повинні погасити понад 1,5 млрд доларів, з яких понад 1 млрд євробонди (ці гроші є). Пік першого кварталу ми успішно пройшли. Наступний пік – у третьому. 3. Україні переглядають рейтинги до «дефолтного» рівня. Наша держава потрапляє в новинні стрічки. 4. Слідом за Україною переглядають рейтинги українських компаній – емітентів облігацій (Кернел, ДТЕК, Метінвест). 5. Світові інвестбанки закривають ліміти на Україну. Інвесткомпанії «закривають» позиції, продають все що є. 6. Розпродаж ОВДП призводить до падіння до 30%-50% від номіналу, але покупців та грошей немає. Отриману гривню конвертують у долари. З України зможуть вивести лише 2,5 млрд доларів. 7. Іноземні компанії терміново виводять з України прибуток, нерозподілений у 2019 році. Дивідендами виводять ще 2-2,5 млрд доларів. 8. Нацбанк не зможе тримати курс. Він прагне до 40 грн за долар.9.На українських експортерів закривають ліміти. 10. Експорт протягом року падає на 15%. 11. Девальвація призводить до падіння імпорту, а разом з ним і податкових надходжень від нього. 12. У бюджеті зростає діра. Вже понад 300 млрд грн. 13. Уряд урізає бюджет, але виникає питання, що різати: пенсії, інфраструктуру з робочими місцями, оборону. 14. Економіка опиняється у глибокій рецесії. 15. Тривають скорочення робочих місць. 16. Народ біднішає. 17. Рейтинг партії СН падає до нуля. 18. Восени починаються голодні бунти й погроми магазинів. 19. За соціальним колапсом починається глибока політична криза. 20. Уряд намагається залучити позики. ОВДП ніхто не бере, інфляція з’їдає всю прибутковість. Після «кидка» іноземців, євробонди теж нікому не потрібні. 21. Росія простягає «руку допомоги», пропонуючи займ. 22. А далі Ви вже пам’ятаєте 2013 рік…Питання, який радник Кабміну або ОП намагається налаштувати всіх на такий сценарій?» – зауважив Анатолій Амелін.