» Новини » Коли завершитcя пандемія?

Коли завершитcя пандемія?

Директор напряму охорони здоров’я Українського інституту майбутнього Олександр Торгун зазначає, що є кілька варіантів перебігу пандемії коронавірусу у світі.

«Перший варіант: перехворіють 70% та більше людей, і тоді з’явиться колективний імунітет. Другий варіант: в усіх країнах пандемія перейде в статус спорадичної інфекції з контрольованим перебігом. Третій: буде перекидатись з одного континенту на інший за мозаїчною моделлю, коли в одних країнах на контролі, а в інших з тотальною кількістю хворих», – зазначив експерт UIF.

Олександр Торгун також визначив часові рамки за кожним варіантом.

«Щодо першого варіанту, на прикладі регіону, звідки розпочалась пандемія, прогнозований термін до трьох місяців. Варіант взяття під тотальний контроль (Південна Корея) – 10-12 тижнів. Коли ж в одній країні взято пандемію під контроль, а поруч країна з транспортним сполученням, це може призвести до ремітуючого перебігу. Ця ж закономірність прослідковується між континентами. Тому це може бути 2 роки. Саме попереджаючи мозаїчну модель, ВООЗ рекомендує допомагати країнам, де система охорони здоров’я не може справитись з епідемією», – зауважив експерт UIF.