» Новини » Скандальний «мюнхенський план»: Якщо свого немає, то з’являться чужі

Скандальний «мюнхенський план»: Якщо свого немає, то з’являться чужі

 

Україні треба почати вибудовувати власну позицію щодо Донбасу, Криму, відносинам з Європою, США, Туреччиною та іншими регіонами світу. Інакше нас чекає те, що було написано в скандальному плані «Дванадцять кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні», представленому на Мюнхенській конференції з безпеки. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Про такий розвиток подій, нагадує він, попереджали експерти UIF.

 

«У Мюнхені з’явився фундамент майбутньої угоди, що став продуктом спільних інтересів РФ і Європи, багаторічних лобістських зусиль Кремля і його інформаційно-пропагандистської роботи в умовах відсутності альтернативного наративу з боку України. Цього варто було очікувати. Журитися з приводу «проукраїнськості» або «антиукраїнськості» будь-яких ініціатив за кордоном – це трата часу і енергії. Тому що будь-який план, підготовлений далеко за межами України, враховуватиме інтереси тих, хто за ним стоїть. Це просто сухий Realpolitik. 12 пунктів холодного, місцями неприємного з моральної точки зору, розрахунку. Це типова схема, що окреслює контури майбутнього російсько-європейського договорняка щодо України, який є неминучим в умовах відсутності в самій Україні бачення врегулювання конфлікту і власних позицій»,  – зазначив Ілія Куса.

Цю тему, додав експерт, відкрито обговорюють на Заході уже понад три роки.

 

«Обурюватися тут нічим, бо за 5 років конфлікту у нас не з’явилося ні національного консенсусу щодо врегулювання, ні бачення цього самого врегулювання, ні повноцінної зовнішньої політики, ні стратегій реінтеграції Донбасу, деокупації Криму або посилення своїх міжнародних позицій», – зауважив Ілія Куса.