» Новини » Ілія Куса: Найближчі тижні стануть доленосними для Сирії

Ілія Куса: Найближчі тижні стануть доленосними для Сирії

Перший серйозний бій між протурецькими бойовиками і сирійськими урядовими військами за участю Туреччини і Росії став знаковою подією. На цьому наголосив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

Конфлікт, зазначив експерт, засвідчив кілька важливих геополітичних моментів.

«Йдеться, по-перше, про розвал Сочинських угод між РФ, Іраном і Туреччиною від вересня 2018 року. По-друге, активізацію ролі Ірану в конфлікті вперше після загибелі Касема Сулеймані. Іранці недвозначно підтримали дії сирійської армії і навіть брали участь у боях на захід від Алеппо. По-третє, розкриття очевидних недоліків Туреччини і РФ як гарантів регіонального договорняка щодо Сирії. Турки виявилися нездатними належним чином впливати на угруповання в Ідлібі, які порушують режим перемир’я. А росіяни виявилися не до кінця здатними контролювати Дамаск і сирійський генералітет. По-четверте, спробу США реанімувати втрачені позиції. Зняття санкцій з турецьких міністрів, припинення кримінальної справи проти турецького Halkbank, публічна підтримка від імені НАТО – ось неповний список «плюшок», які Анкара отримала від США впродовж останньої доби після початку сварки з Росією. По-п’яте, зміну позиції сирійських курдів. Турецько-російський конфлікт поставив хрест (поки що) на очікуваній ними угоді між Анкарою і Москвою, згідно з якою Росія була готова віддати Туреччині контроль над курдським містом Кобані на північному сході в обмін на частину провінції Ідліб, яку захопила сирійська армія. Тепер ясно, що такої угоди не буде, на превелике полегшення курдів», – пише Ілія Куса.

Крім того, додав експерт UIF, курди замислюються над посиленням свого альянсу із сирійським урядом на випадок бойових дій з Туреччиною. Вони спробують під шумок подій в Ідлібі відвоювати втрачені внаслідок вторгнення Анкари території, зокрема курдський анклав Афрін і землі на захід від Євфрату.

Найближчі тижні, прогнозує Ілія Куса, стануть доленосними для Сирії. Вони будуть дуже напруженими, враховуючи масштаб протистояння і кількість військ, що скупчилися на сході Ідліба з усіх боків.