» Новини » Павло Клімкін: Я б не поспішав радіти начебто відсутності результатів зустрічі Путіна та Лукашенка в Сочі

Павло Клімкін: Я б не поспішав радіти начебто відсутності результатів зустрічі Путіна та Лукашенка в Сочі

Україна повинна «вкластися» в Білорусь і допомогти, щоб її не «розвела» Москва. Якщо це відбудеться, ми будемо майже оточені: Росія, окупований Крим, контрольовані Москвою Молдова та Придністров’я і ще Білорусь. Нам є, що запропонувати Білорусі, партнери також є. На цьому наголошує керівник програми європейських, регіональних та російських досліджень Українського інституту майбутнього Павло Клімкін. Про це він пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук», коментуючи переговори президента Білорусі Олександра Лукашенка з президентом РФ Володимиром Путіним в Сочі 7 лютого.

 

«У нас тепер президенти в Сочі на зустрічі не заїжджають, тому і зустріч там Лукашенка з Путіним якось для нас вже дивно виглядає (що є супер). Лукашенка можна любити або ненавидіти, але він вже багато років тримається у Білорусі, зберігаючи контроль. А нам потрібен на півночі сусід, а не Росія чи російська колонія. Я б не поспішав радіти начебто відсутності результатів зустрічі Путіна та Лукашенка в Сочі», – зазначив Павло Клімкін.

Росія, підкреслює експерт UIF, не діятиме прямолінійно.

«Останні опитування показують, що лише 4% росіян бажають бачити Путіна президентом союзної держави Білорусі та Росії. Це їх не дуже «надихає» – вони й так вважають Білорусь «своєю». Та й санкції обходити через Білорусь зручно. Тому Росія буде добивати Білорусь поступово, граючись з різними сценаріями, політичне айкідо продовжуватиметься. Але ідея триматися на дешевих енергоносіях рано чи пізно Білорусь знищить. Україна цю історію із залежністю пережила на собі, заплативши дорого. Тут білорусам є чому повчитися у нас», – додав Павло Клімкін.