» Новини » Анатолій Амелін: З ухваленням закону про ринок землі сільське господарство отримає нове життя

Анатолій Амелін: З ухваленням закону про ринок землі сільське господарство отримає нове життя

Навколо закону про ринок землі два питання викликають найбільшу кількість баталій – умови обмеження функціонування ринку та допуск іноземців до володіння українською землею.  Про це заявив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін. 

 

Водночас, наголосив експерт UIF, сьогодні слід говорити про наслідки ринку землі в Україні.

 

«Наразі мусується думка, що, мовляв, ухваливши цей закон, Україна продасть землю. Це неправда. Йдеться про нормативне регулювання процесу переходу права власності на землю сільськогосподарського призначення. Це дає людям право, але не зобов’язує їх. Землю можна буде використовувати для  забезпечення банківських кредитів, адже особливо дрібні аграрії потребують ресурсів. Для них це хороша можливість продовжувати працювати на своїй землі, придбавши нове обладнання, якісні посадкові матеріали, підвищивши заробітки внаслідок доступного кредитного ресурсу. Ба більше, уряд розглядає можливість створити фонд для підтримки фермерів. Таким чином, з ухваленням закону про ринок землі українське сільське господарство отримає нове життя»,  – зазначив Анатолій Амелін.

 

Згідно з дослідженням, зауважив він, продати землю готові не більш 7% власників.

 

«Українці – розумна нація, яка не продаватиме землю за копійки. Тому в перші 2 роки можна очікувати, що лише 2-3% земель можуть потрапити в оборот купівлі-продажу. Ціна на землю значно зросте. Українці від цього тільки виграють. В аграрний сектор України прийдуть інвестиції. Це буде базою для створення робочих місць, підвищення продуктивності праці, збільшення експорту і валютної виручки», – підсумував Анатолій Амелін.