» Новини » Операція століття: Вашингтон грає на користь Ізраїлю у питанні врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту

Операція століття: Вашингтон грає на користь Ізраїлю у питанні врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту

План мирного врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту «Операція століття» (розробляється з 2017 рок) представив президент США Дональд Трам на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху. Вашингтон розкрив деталі щодо імплементації завершення конфлікту, – повідомляє на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

«Мирний план Трампа, як і очікувалося, схиляє чашу терезів на користь Ізраїлю. Нетаньяху, розуміючи, що більше, можливо, йому ніколи ніхто такого не запропонує, погодився на цей план. Палестинці відмовляться. Жоден їхній  лідер не піде на таке самогубство – відмовитися від базових речей, що є змістом їхньої діяльності і життя останні 70 років в обмін на незрозумілі обіцянки Трампа (якому вони не довіряють) вибити у когось на Палестину $ 50 млрд. Якщо дивитися на карту майбутньої «нової Палестини», яку опублікував Трамп, то виходить, що палестинці позбавляються найважливіших водних джерел. А це додатковий аргумент для них взятися за зброю в умовах загону в кут і банального виживання», – зазначає експерт.

Ілія Куса виділяє головні положення плану мирного врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту: «1. Єрусалим – неподільна столиця Ізраїлю. 2. Палестинці отримають свою державу, але в певних межах. Їхня столиця буде в Східному Єрусалимі (приміському селі Абу Ад-Дис). 3. Питання палестинських біженців закрите, їх повернення неможливе. 4. Палестинці повинні визнати Ізраїль єврейською державою, а Єрусалим – його столицею (з урахуванням анексованих Голанських висот і готується до анексії Йорданської долини). 5. Рух ісламізму ХАМАС має бути роззброєно, а сектор Гази – демілітаризований. 6. США офіційно визнають суверенітет Ізраїлю не тільки над Голанськими висотами, а й над частиною Західного берега р. Йордан і Йорданською долиною. 7. Палестинці зобов’язані припинити виплачувати допомогу і допомогу сім’ям тих, кого Ізраїль засудив за тероризм,  а також припинити справи проти  Ізраїлю в міжнародних судах. 8. Статус-кво на Храмовій горі зберігається. Ізраїль охороняє її. Йорданія залишається берегинею святинь, включаючи мечеть Аль-Акса. 9. Ізраїль погоджується на прямі мирні переговори з палестинцями за цим планом, але тільки якщо вони погодяться на нього. Ізраїль також заморожує будівництво нових єврейських поселень на тих палестинських територіях, які за планом відходять «новій Палестинській державі». 10. Якщо палестинці візьмуть цей план, то протягом 10 років отримають 1 мільйон робочих місць і 50 млрд доларів. 11. Палестинська держава не матиме повноцінної можливості проводити власну зовнішню політику чи політику оборони».

За словами експерта, палестинців навряд чи будуть вмовляти перекроювати Близький Схід тому, можна очікувати спалах збройного конфлікту і дестабілізації в регіоні.

«Конфлікт буде і тому, що Ізраїль поспішатиме реалізувати хоча б частину цього плану цього року, через вибори президента в США в листопаді (а раптом Трамп не переможе?) Нетаньяху ж зацікавлений діяти вже зараз. У нього в березні вибори, які він не може дозволити собі так просто програти. А в цілому, ми можемо констатувати смерть регіонального близькосхідного порядку, створеного в 1970-1990-х роках самими Штатами (особливо Генрі Кіссінджером), а також початок битви за залишки «палестинського проєкту», зауважує експерт. Цікава, звісно, ​​буде позиція арабських держав. Адже вони опинилися в досить делікатній ситуації, особливо ті, хто в останні роки зблизився з Ізраїлем. На пресконференції Трампа і Нетаньяху були тільки посли Оману, ОАЕ та Бахрейну».