» Новини » Данило Монін: Аукціон ОВДП створив чергові проблеми для українського виробника

Данило Монін: Аукціон ОВДП створив чергові проблеми для українського виробника

Питання щодо дірки у бюджеті України на суму 100 млрд, яке Зеленський ставив економічному блоку, яскраво проявило себе на першому в цьому році аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), – зауважує на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін.

Міністерство фінансів України у вівторок, 14 січня, повідомило, що завдяки аукціону ОВДП вдалося отримати шість мільярдів гривень.

«Я б на місці Зеленського насторожився! А як насторожаться експортери і реальний сектор економіки від цієї картинки, не можна передати», – зауважує Данило Монін.

За його словами, останній аукціон ОВДП – створення так званого плеча щодо зміцнення гривні й чергових проблем українським виробникам.

 «Отже, що ми маємо за результатами першого аукціону ОВДП Мінфіну в цьому році? По-перше, Мінфін навіть не замістив все ОВДП, за якими потрібно було закрити тіло бюджету. Тому кількість ОВДП зменшилася на 6 млрд відповідно і грошей на єдиний казначейський рахунок (ЄКР) теж зменшилася. По-друге, українські банки продовжують тікати з ОВДП. Мінус 7 млрд гривень. Ба більше, юридичні та фізичні особи теж скоротили свої вкладення в ОВДП. По-третє, єдині, хто наростив ОВДП – іноземні покупці, які вклалися в цінні папери в основному 4-х літні за ставкою вже нижче 10% в гривні. По факту це 150 млн доларів тиск на курс. По-четверте, зверніть увагу на рекордний обсяг заморозки гривні в депозитні сертифікати НБУ, які досягли позначки майже 160 млрд і ставка звичайно там вища, ніж ставка у ОВДП Мінфіну», – зауважує експерт.

Тому, за словами Моніна, є очевидним, що найправильнішою дією було б опускання 30 січня облікової ставки НБУ на рівень 9% і формування ще більшого об’єму викупу валюти НБУ в плановому режимі.

«Інакше ми з такою політикою цілком можемо побачити курс долара нижче 23 гривень, а дірка в бюджеті звичайно почне рости», – підсумовує Данило Монін.