» Новини » Глен Грант: Українські військові досі не довели, що здатні правильно використовувати гроші

Глен Грант: Українські військові досі не довели, що здатні правильно використовувати гроші

Глен Грант: Українські військові досі не довели, що здатні правильно використовувати гроші

Нещодавно виділене конгресом США фінансування є важливою частиною оборонного бюджету України, проте, можливо, воно використовується не так як слід. По-перше, гроші розподіляються Посольством через Офіс оборонного співробітництва (ODC). Але очільник Офісу сидить не в Міністерстві оборони, і не в генеральному штабі, де він міг би бути в курсі усіх справ, а в окремій будівлі далеко звідти. По-друге, військові досі не довели, що здатні  використовувати гроші правильно. Вони не змогли переконати США, що «Джавеліни» будуть в безпеці в руках українців, а пускові установки та ракети триматимуть на складах подалі від лінії фронту. Ця складна ракетна зброя потребує постійної практики військовослужбовців, яким треба буде її використовувати. Однак у них цього немає і не буде. В такому випадку у разі несподіваної масштабної атаки з боку агресора «Джавеліни» з погано навченими військовими-операторами цієї зброї будуть здатні з’явитися на своїх позиціях надто пізно для участі у головній битві. Для «Джавелінів» потрібен новий спеціально створений високомобільний протитанковий підрозділ.

Гроші на навчання також можна витрачати з більшою користю. Тренування за стандартами США досі не стало частиною української системи навчання, і має особливий статус у системі, що сама потребує реформування. Але систематичних змін на горизонті поки що не видно. Це означає, що значна частина грошей на тренування не використовується оптимально.

Ключове питання у грошах – політичний та моральний аспекти. Але і це також слабкі місця України. Наприклад, Ізраїль отримує в 10 разів більше, і навіть Йорданія отримує 350 мільйонів фінансування оборонної сфери. Це свідчить про те, що Україна ще багато має зробити, щоб вибудувати довіру та належні політичні відносини з США. Корупція залишається великою перешкодою для подальшого прогресу.

Можна зробити висновок, що Україні пощастило отримати ці гроші, але тепер вона повинна більш обдумано ставитися до того, як ними розпоряджатися, зважаючи на те, які результати від неї очікують.

 

Глен Грант, експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього