» Новини » Андріан Прокіп: Україна здатна забезпечити себе й ринки ЄС водневою енергетикою

Андріан Прокіп: Україна здатна забезпечити себе й ринки ЄС водневою енергетикою

На необхідності створювати в Україні довгострокові запаси енергії у вигляді водню наголосив експерт програми «Енергетика» Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. Про це експерт заявив під час брифінгу в УНІАН щодо перспектив розвитку водневої енергетики в Україні в контексті європейських тенденцій в цьому секторі.

Водень, зауважив Андріан Прокіп, є новим перспективним ресурсом для нашої держави. Він – невичерпний, зручний у зберіганні та транспортуванні, може використовуватись у промисловій, житлово-комунальній та транспортній галузях.

«Сьогодні в України є загроза втрати статусу країни-транзитера газу. Суттєво скоротився транзит нафти. Відбувається ситуація, коли взаємозалежність України та європейських країн в енергетичному плані суттєво скорочується. Інше питання – морально і фізично застарілі енергетичні активи. У нас суттєві проблеми з балансуючими потужностями, фінансуванням, баченням розвитку відносин в енергетиці тощо. Наразі потрібно спрогнозувати розвиток енергетики європейських країн й активно діяти у цьому напрямку. І однією із таких перспектив є водень. Відповідні проєкти вже запускаються в країнах Європи. Потенціал відновлювальних ресурсів України необхідно скерувати на це виробництво. Україна здатна забезпечити себе й ринки ЄС водневою енергетикою!» – зазначив Андріан Прокіп.

Водень, переконаний експерт, допоможе збалансувати виробництво та споживання енергії, а разом із відновлюваними ресурсами зробити суттєвий внесок у декарбонізацію та запобігання кліматичним змінам.

«Розвиток водневої енергетики дасть змогу модернізувати атомну енергетику, зробивши її більш безпечною. Цей процес також може стати новим варіантом співпраці та інтеграції України та ЄС, на фоні скорочення транзиту природного газу у майбутньому», – додав Андріан Прокіп.

До відома: Науковці Інституту відновлюваної енергетики НАН України у співпраці з кафедрою відновлюваних джерел енергії Національного технічного університету «КПІ ім. Ігоря Сікорського» за підтримки Української водневої ради визначили досяжний потенціал використання відновлюваних джерел енергії в Україні та розробили атлас цих джерел.