» Новини » Для якісного народовладдя в Україні необхідно формувати у громадян культуру державного мислення

Для якісного народовладдя в Україні необхідно формувати у громадян культуру державного мислення

Президент України Володимир Зеленський запевняє, що найближчим часом буде ухвалений пакет законопроєктів про народовладдя (референдум). Експерт Українського інституту майбутнього Андрій Помазанов прокоментував  ефективність дії цих законів у сьогоднішніх реаліях.

«У світлі останніх заяв президента щодо реалізації ідей народовладдя, насамперед, треба згадати, що Конституція України поки передбачає, що носієм влади є народ. Тобто, глобально така ідея є прямим втіленням конституційних норм і вищим проявом демократії.

Як відомо, сьогодні низка розвинених країн світу успішно використовує такий інструмент народовладдя, як референдум, для вирішення питань як державного, так і місцевого рівня. Яскравим прикладом «країни референдумів» є Швейцарія. В Україні поки ця гарантія залишається нереалізованою, хоча в певний період часу і була присутня відповідна законодавча база.

Якщо звертатися до європейської практики, то референдуми проводяться як за ініціативою народу, так і з ініціативи держави. Водночас їх результати можуть бути як обов’язковими до врахування, так і факультативними.

Ключовими орієнтирами, які визначать, чи реально щось можуть змінити відповідні закони в житті країни, буде

– по-перше, те, які саме питання буде вирішувати народ;

– по-друге, наскільки чіткі і дієві механізми «народовладдя» будуть запропоновані;

– по-третє, чи буде передбачена відповідальність за порушення встановлених норм і процедур в цій сфері (і якщо так, то чи достатньо вона буде стимулювати до виконання цих вимог).

Зрештою, якщо говорити про ефективність дії таких законів, слід брати до уваги готовність суспільства до реалізації відповідних прав.

Очевидно, що коли мова йде про референдум за ініціативою народу, слід враховувати рівень ефективності, злагодженості й мотивації в цьому питанні територіальних громад, їх готовність брати на себе певний обсяг роботи і якісно його виконувати. Водночас, коли мова йде про винесення на розсуд народу певних питань з боку держави, слід враховувати загальний рівень можливості окремих громадян розібратися в тій або іншій проблемі, оцінити й врахувати всі ризики, які тягне за собою їх відповідь.

Таким чином, необхідно наполегливо працювати над рівнем освіченості громадян, виробленням у них високих показників відповідальності за свої рішення перед власними дітьми, суспільством, державою. Інакше кажучи, формувати культуру державного й критичного мислення.

Загалом, якщо такі закони не будуть свідомо бутафорними, саме по собі вирішення важливих питань суспільного і державного життя на референдумі не виявиться черговою маніпуляцією влади, а українські громадяни з усією відповідальністю поставляться до наданого їм права, – можливо припустити, що Україна зможе приєднатися до цивілізованих країн зі справжніми ознаками народовладдя».

 

Андрій Помазанов, експерт з реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади UIF

Вперше опубліковано: Коментарі