» Новини » Про що мовчить Мінфін, або аналіз змін до бюджету-2020

Про що мовчить Мінфін, або аналіз змін до бюджету-2020

Кабінет міністрів презентував доопрацьований проект бюджету на 2020 рік, в якому немає різкого зростання економіки. Складається враження, що весь Кабмін просто боїться брати відповідальність і готовий працювати за простим сценарієм, який досяжний навіть без зусиль.

Я думаю, ви вже прочитали про загальні цифри бюджету-2020, я ж спробую дати основні тези і запитання, які у мене виникли, виходячи з детального аналізу змін головного кошторису країни до другого читання.

Отже, основні тези.

Мінфін провів корекцію податкових надходжень до другого читання. При цьому я вперше бачу, що до другого читання корекція по частині дохідних статей проведена в негативний бік. Загальні доходи держбюджету з податкових надходжень збільшено всього на 1 млрд гривень. У зв’язку з корекцією середнього курсу з 28 до 27 гривень зменшено доходи за імпортним ПДВ на 7+ млрд гривень, імпортним акцизом і митом. З іншого боку, Мінфін поліпшив доходи з податку на прибуток і ПДФО (разом 8 млрд) Це логічні правки, оскільки доходи за цими статтями будуть перевиконані в цьому році.

У другій версії бюджету з’явилися 2 нові статті доходів – це доходи по ренті (бурштин) – 540 млн гривень і ліцензії на азартні ігри (в податкових надходженнях), від легалізації яких Мінфін готовий отримати 3 млрд гривень. Для мене цифра в 3 млрд гривень виглядає дуже завищеною, якщо, звичайно, Кабмін не домовився заздалегідь з великими гравцями азартного бізнесу, бо, читаючи законопроект і його жорсткі умови старту роботи, навряд чи дозволять залучити хоча б 1 млрд.

Щодо податкових доходів. Доходи підвищені на 13.4 млрд гривень. Основна зміна в дивідендах держпідприємств. Вони підвищені на 8.5 млрд, і це для мене прогнозована корекція, хоча я очікував меншу суму, бо в цьому році план 44 млрд буде не виконаний на 10 млрд.

Фінансування дефіциту бюджету змінено. Зменшено (скориговано) план запозичень на 18 млрд гривень і план оплат тіла кредитів зменшено на 10 млрд. Мінфіну за зовнішніми боргами треба погасити 4.5 млрд доларів тіла кредитів. На їх погашення Мінфін хоче взяти близько 5 млрд доларів нових боргів.

Доходи від приватизації розширені з 5 до 12 млрд гривень. Також Мінфін ще скоротив обслуговування боргів, зменшивши свої витрати на 4 млрд, зі 145 млрд до 141 млрд гривень. Вважаю, що тут є ще резерв кілька млрд. Бо, за моїми розрахунками, в цьому році обслуговування складе до 124 млрд гривень (замість плану Мінфіну 145 млрд!!!). І при середньому курсі 27 можна очікувати загальні витрати на обслуговування боргів на рівні 136-138 млрд у 2020-му році.

Як я і припускав, незважаючи на заяви прем’єра, що у другій версії представлять абсолютно новий бюджет – цього не сталося. з причини того, що найпотужніша корекція бюджету була зроблена вже до першого читання, коли були об’єднані декілька міністерств, порізані частини сумнівних програм і взагалі був узятий курс на жорстку оптимізацію видаткової частини бюджету. У другій версії бюджету Кабмін продовжив переміщення відомств. Так Укрстат перейшов у підпорядкування Секретаріату Кабміну з Мінекономіки. Телерадіо з громадським ТБ UA-1 перейшли у підпорядкування Міністерству культури молоді та спорту; Агентства лісових ресурсів і водного господарства переміщені з Міністерства Економіки в Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища, а агентство з питань праці переїхало в Мінкономіки. А загальна видаткова частина збільшена всього на 10 млрд.

Порошенко з патріотичною братією перед кінцем каденції вибили 2 нових агентства з питань стандартів державної мови на 50 млн гривень. У другій версії це врахували.

Та зрада, яку розгорнули в інеті по бюджету РНБО у розмірі 28 млрд, випарувалася. Цей бюджет перерозподілили. МВС дісталося 9 млрд, армії 14 млрд. Додали також розвідці, СБУ та іншим. Більше того, збільшено технічного озброєння армії з 16 до 22 млрд. Так що тут все гаразд.

Прем’єр почав дотримувати слово щодо будівництва аеропортів. У 2-й версії з’явилася стаття 1 млрд гривень на будівництво аеропорту. Правда, чомусь з назвою “Дніпропетровськ”.

Незважаючи на заяви влади скоротити 18 тис. чиновників у районних адміністраціях, в бюджеті це поки не відображено. Бюджет залишився на тому ж рівні.

Тепер з того, що у мене викликає питання:

Чи буде земельна реформа? Справа в тому, що Кабмін повернув старі програми АПК в другому читанні і ліквідував статтю з пільгового кредитування купівлі землі фермерами на 4.4 млрд!!! Це вже відмова від земельної реформи? Або ж відмова від пріоритетного викупу фермерами землі?

Перепис? Перепис населення, який прем’єр-міністр обіцяв на грудень цього року. Справа в тому, що в бюджеті різко знижені витрати на перепис з 3.4 млрд до 1.4 млрд. І, з чуток, його перенесено на листопад-грудень наступного року. Ось мене тепер мучать сумніви, а чи буде він узагалі, чи ні?

Нульова декларація? Зеленський обіцяв у передвиборчій програмі нульову декларацію бізнесу. Законопроект розроблений, 1232, із запуском декларування на початку 2020 року, але в бюджеті не з’явилося додаткових доходів. Чи означає це відмову від передвиборних обіцянок, чи ще ні?

Зростання економіки? Це, мабуть, найголовніше питання. Бюджет представлений зі зростанням економіки 3.7% ВВП. При цьому Мінфін посилається, мовляв, так складено макропрогноз. Але всі, хто його вивчав, – вам скажуть, що документ має 2 макропрогнози, де у другому сценарії поставлено зростання 4.8% ВВП. Тому складається враження, що весь Кабмін просто боїться брати відповідальність і готовий працювати за простим сценарієм, який досяжний навіть без зусиль. Чому?

Загальний висновок:

 

За старанність збільшити ефективність використання бюджетних коштів – ставлю позначку відмінно!

За страх і зневіру в свої сили і боязнь брати відповідальність за досягнення результатів своєї програми уряду (40% зростання ВВП за 5 років) на старті – відмітка незадовільно!

Данило Монін, експерт економічних програм UIF

Вперше опубліковано: zik.ua