» Новини » Проєвропейський блок в Молдові помер, так і не почавши працювати

Проєвропейський блок в Молдові помер, так і не почавши працювати

Опозиційний проєвропейський блок розпадається на дві частини ще до формування уряду, а Ігорю Додону доводиться виправдовуватися перед закордонними партнерами за відсутність коаліції.

Замість того, щоб об’єднуватися і формувати коаліцію, депутати, навпаки, розділяються. Передвиборчий блок ACUM, який зайшов в парламент єдиним списком, вирішив розділитися на дві фракції – «Партія дія і справедливість» та «Платформа гідність і правда». Перша налічуватиме 14 депутатів і її очолить Майя Санду, друга – 12 депутатів, її лідером буде Андрей Нестасє. 

Саме ACUM були головним ньюсмейкером минулого тижня. Зокрема, на зустрічі лідерів фракцій з президентом Ігорем Додоном Майя Санду та Андрей Нестасє вчергове підтвердили, що в коаліцію вступати ні з ким не будуть, але при цьому висловили готовність сформувати уряд меншості, де вони самі отримають посади прем’єр-міністра та спікера парламенту. Такій заяві обурилась Демократична партія олігарха Влада Плахотнюка. Мовляв, вони ж пропонували ACUM пост глави уряду при формуванні спільної коаліції, а ті відмовились.

Ще до розділення депутати ACUM встигли зареєструвати свій пакет законів, якими вони хочуть задекларувати, що Молдова зараз – це захоплена держава, а потім вжити заходів для того, щоб звільнити країну від контролю олігархів. А вже після розділення Андрей Нестасє як лідер однієї з частин колишнього блоку закликав і Партію соціалістів підтримати цей пакет законопроектів. Однак ті поки не висловлюють великого ентузіазму з цього приводу.

І хоча ACUM розділилися, все ж діють вони поки спільно. Зокрема, 6 депутатів направили офіційний запит в Національний банк з вимогою, щоб той опублікував 2 частину звіту Kroll про викрадення мільярду доларів з банківської системи у 2014 році. Крок певною мірою дивний, оскільки раніше голова центробанку заявляв, що звіт знаходиться не у них, а в прокуратурі.

Тим часом закордонні партнери починають втомлюватися від коаліціади, а скоріше її відсутності. Зокрема, посольство США закликало парламент максимально прозору сформувати уряд. У ньому додали, що Штати готові співпрацювати з будь-яким урядом, але головне – не затягувати з його формуванням, щоб Молдова мала стабільну та функціонуючу владу. Заспокоювати американських колег у посольство пішов президент Ігор Додон. Для балансу він зустрівся і з російським послом Олегом Васнєцовим.

Наступні консультації лідерів фракцій щодо формувальна парламентської більшості відбудуться 2 квітня. Соціалісти досі сподіваються на союз з ACUM, а демократи готові співпрацювати з будь-ким, хто захоче співпрацювати з ними. Але поки бажаючих не знаходиться.

Яр Батог, стажер UIF