» Новини » Останні дні пільгового розмитнення: коли почнуть штрафувати євробляхи

Останні дні пільгового розмитнення: коли почнуть штрафувати євробляхи

Фото: http://www.autoconsulting.com.ua

Останні дні пільгового розмитнення авто на єврономерах, від 23 лютого діятиме повний тариф. Є кілька варіантів, які можуть бути по завершенню пільгового режиму.

Перший варіант – це продовження пільгового строку. Відомо, що такий законопроект є у Верховній Раді. Наступного тижня пленарне засідання та є варіант того, що цей строк буде продовжено. Не всі бажаючі змогли розмитнити своє авто, офіційна кількість становить 200-300 тис.

Керівник митної служби озвучив про те, що до останнього дня вони будуть працювати в режимі до 12 години ночі, щоб всі охочі змогли розмитнити авто.

Багато хто з бажаючих просто втратив певну надію, приїхавши та побачивши кілометрові черги. Я думаю, що продовження цього періоду було б незайвим, хоча б на місяць.

Другий варіант – вступають в силу дві важливі норми, які будуть наздоганяти власників євроблях.

Перша норма, яка вже діє – зміни до закону Про Національну поліцію, щодо підстав зупинки транспортного засобу поліцейським.

Додалася додаткова підстава, а саме зупинка автомобілів на іноземній реєстрації. Раніше можна було зупиняти лише, якщо були якісь порушення та водії часто цим користувались. Зараз можна просто зупиняти та перевіряти документи, підставу знаходження в Україні.

Друга норма, яка набирає чинності в кінці травня – це зміна до Кодексу України про адміністративні правопорушення, де додається ще один адміністративний проступок, а саме користування нерозмитненим авто.

Я майже переконаний, що тоді в купі з підставою зупинки автомобіля, поліція буде готувати певний рейд на червень місяць. Будуть зупиняти автомобілі на єврономерах та дуже жорстко штрафувати, там закладені немаленькі суми.

За великим рахунком, схема, яка була запропонована, породила багато корупційних ризиків. Як відомо, є великі проблеми навіть з заїздами на території митниць, які є платними. З продажем місця в черзі, за яке можна віддати немаленькі кошти, просто для того, щоб потрапити в цей пільговий період.

Можна сказати, що проблема євроблях зникає. Ця схема призводить до того, що критична кількість, яка була раніше у 1,5-2 млн автомобілів, стала менша.

Близько ста тисяч автомобілів залишаться нерозмитненими, вони будуть просто десь поховані або здані на запчастини. Невелика частина буде вивезена, але тієї кількості, яка створювала цей рух, вже не буде.

Був 90-денний пільговий період, де використовувався коефіцієнт 0,5, тобто 50% від ставки. Після завершення цього періоду повернеться 100% ставка розмитнення авто, що буде значно вище суми автомобіля.

Навіть при пільговому режимі це не вигідно для євроблях, а при повній ставці тим більше.

Але ті, хто хотів розмитнити авто, знайшли цю можливість.

Денис Монастирський, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього