» Новини » Молдовські партії у виборчих перегонах: за що виступили проєвропейські та проросійські сили?

Молдовські партії у виборчих перегонах: за що виступили проєвропейські та проросійські сили?

25 січня офіційно розпочалась передвиборча кампанія до виборів парламенту, які відбудуться 24 лютого 2019 року. В перший же день про старт своєї кампанії оголосили 3 найбільші політичні сили Молдови – Партія соціалістів, Демократична партія та передвиборчий блок ACUM.

Найбільш активно розпочали соціалісти – в перший же день по всій країні почали роздавати брошури з лозунгами, з якими партія йде на вибори. Крім звичних соціально-популярних обіцянок про вищі зарплати та пенсію, безкоштовні освіту й медицину в програмі є 2 пункти, які виділяють ПС серед інших партій – акцент на необхідності зберегти незалежність (на противагу прихильникам об’єднання з Румунією) та на відновленні зв’язків з Росією.

Осторонь не залишився і президент Ігор Додон, який у 2016 був обраний саме від соціалістів. У своєму зверненні він повідомив, що все ж не буде брати участь у парламентських виборах (такий варіант раніше розглядався, щоб зробити його обличчям кампанії ПС) та не виключив проведення дострокових виборів, якщо за результатами лютневих не буде сформована коаліція. При цьому він безсумнівно відіграватиме значну роль у кампанії соціалістів. Окрім поїздок по регіонах у лютому, на 30 січня запланований візит Додона в Москву, де він зустрінеться з Володимиром Путіним та патріархом Кирилом. В першу чергу президент Молдови намагатиметься демонструвати вміння досягати конкретних результатів у відносинах з Росією. Серед іншого він прагне врегулювати проблему з транзитом молдовських товарів через Україну в РФ, яка виникла після запроваджених Москвою санкцій з 1 січня цього року. Ймовірно, сторони згадають і про амністію для мігрантів, про що було домовлено раніше.

Тим часом на правому фланзі молдовської політики не сталося загального об’єднання, на яке сподівались Майя Санду і Андрей Нестасє. В останній день реєстрації Ліберальна партія оголосила свої кандидатів на вибори, як за партійним списком, так і в одномандатних округах. Очолив список лідер партії Дорін Кіртоаке, який раніше звинуватив блок ACUM в обмані та закликав уніоністські сили об’єднатися навколо його партії. Крім того, протягом всього минулого тижня Кіртоаке атакував в пресі Андрея Нестасє, звинуваючи його в шахрайстві при націоналізації компанії Air Moldova в 2000 році. Натомість, Євроуніоністська конвенція (створене у минулому році об’єднання невеликих партій, що виступають за об’єднання з Румунією) не покидає сподівань на об’єднання проєвропейських та прорумунських партій і закликає ACUM зняти своїх кандидатів в округах, де інші уніоністські кандидати мають кращі шанси на перемогу. Однак наразі цей передвиборчий блок зайнятий іншими справами. 23 січня його представники подали позов в суд на ЦВК і стверджують, що комісія порушила Виборчий закон при визначенні виборчих дільниць за кордоном. А колишній віце-голова Ліберальної партії Валеріу Мунтяну, який примкнув до блоку ACUM, розпочав свою кампанію в Оргіїві, де його суперником по одномандатному округу буде скандально відомий мер цього міста Ілан Шор, який звинувачується в банківському шахрайстві. Мунтяну оточили і освистали прихильники Шора, після чого представник блоку ACUM звернувся в поліцію.

Молдовським виборам увагу приділяють і європейські партнери. 23 січня голова представництва ЄС в Молдові Петер Міхалко вкотре наголосив на важливості проведення чесних виборів та нагадав, що від цього залежить і макрофінансова допомога ЄС. А напередодні цього Молдову з офіційним візитом відвідав голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі, який зустрівся з президентом Ігорем Додоном, прем’єр-міністром Павлом Філіпом, спікером Андріаном Канду, міністром закордонних справ Тудором Ульяновські та очільником правлячої Демократичної партії Владом Плахотнюком. На всіх зустрічах парламентські вибори були однією з ключових тем.

Яр Батог, стажер УІМ