» Новини » Економічне зростання сповільнюється, податки для бізнесу ростуть – дайджест новин з Румунії

Економічне зростання сповільнюється, податки для бізнесу ростуть – дайджест новин з Румунії

Румунія розпочинає 2019-й рік з невтішних прогнозів щодо економіки країни. Посилення проблеми нестачі робочої сили на фоні високої міграції, зниження притоку інвестицій та подальше сповільнення темпів росту ВВП – з такими викликами доводиться стикатися румунському уряду в найближчі роки. Трохи детальніше про ці процеси та інші новини читайте далі:

Податкова нестабільність – головна проблема для бізнесу в Румунії у 2019 році, оскільки за минулий рік держава внесла більше 800 змін до податкового законодавства, найбільша з яких – «податок на жадібність» на банківські активи, що почав діяти з цього року. Друга найбільша проблема – зниження інвестицій через непередбачуваність дій уряду, обмеження фінансування та посилення нестачі робочої сили.

Світовий банк (СБ) прогнозує подальше сповільнення темпів росту ВВП Румунії: якщо в 2017 році ВВП зросло на 6,9 %, то вже у 2018 році – на 4,1 % (за останніми оцінками СБ), а у 2019 році прогнозоване зростання становитиме 3,5 %, у 2020 – 3,1 %,  2021 – 2,8 %. За даними СБ, нестача робочої сили, що призводить до зниження експорту з країни, є однією з причин сповільнення зростання ВВП у Румунії, Болгарії та Хорватії.

Торгівельний дефіцит (переважання імпорту над експортом, що є негативним явищем для економіки) в Румунії у 2018 році збільшився на 18 % порівняно з 2017 роком. Причиною цього є сильний попит на внутрішнє споживання у порівнянні з експортними можливостями країни.

Читайте також: РУМУНІЯ ПОЧИНАЄ ГОЛОВУВАННЯ В РАДІ ЄС

Близько 250 000 людей готові знову зібратися на антиурядовий протест в центрі Бухаресту під будівлею уряду 10 серпня 2019 року, у річницю минулорічного протесту (в якому взяли участь 100 000 осіб), що закінчився жорстоким розгоном мирних протестувальників румунською жандармерією (більше 400 осіб було поранено). Очікується, що як і минулого року, багато румун, що живуть закордоном, повернуться на батьківщину для того, щоб взяти участь в протесті.

Румунія з початку свого вступу до ЄС в 2007 році має найнижчий індекс демократії (Economist Intelligence Unit) серед усіх країн Європейського союзу. У 2018 році країна зайняла 66-е місце в світовому рейтингу рівня розвитку демократії, опустившись з 64-го місця в 2017 році (59-го – в 2015, 56-го – в 2007). Погіршення індексу демократії також спостерігається в Словаччині (44-е місце), Угорщині (57-е місце) та Хорватії (60-е місце). Сусідня Болгарія, що приєдналася до ЄС разом з Румунією, отримала 46 місце.

Economist Intelligence Unit зазнчає, що оцінка рівня громадянських свобод у Румунії в 2018 році погіршилась після введення законів, що обмежують ефективність та незалежність судової системи, та суперечливого звільнення генерального прокурора Національного антикорупційного директорату Лаури Кевеші влітку 2018.

Закордонні інвестори та румунські працедавці заявили, що підвищення рівня мінімальної заробітної плати, що відбулося з початку цього року, призведе до скорочення штату працівників та росту нелегальної праці, оскільки малі та середні підприємства не будуть здатні виплачувати всім більше на фоні того, що майже половині румунських працівників виплачують мінімальну зарплату. Також підвищення рівня мінімальної зарплати призведе до підняття цін на товари.

Німецькі інвестори наголосили на тому, що оскільки підвищення відбулося без консультації з бізнесом, то воно призведе до скорочення активності їх компаній у країні.

Віктор Козленко, стажер УІМ

Читайте також:

РУМУНІЯ ПОЧИНАЄ ГОЛОВУВАННЯ В РАДІ ЄС

РОСІЙСЬКІ САНКЦІЇ ТА ВИБОРИ В МОЛДОВІ – ДАЙДЖЕСТ ОСТАННІХ НОВИН ВІД ЗАХІДНОГО СУСІДА