» Новини » Ринок електроенергії. Старі загрози по-новому

Ринок електроенергії. Старі загрози по-новому

Фото: znaj.ua

У липні 2019 повинна запрацювати нова модель ринку електроенергії в Україні. Це передусім запровадження прозорих та конкурентних правил, які працюють у ЄС. Реформа електроенергетики змінить систему ціноутворення, постачання та розподілу електричної енергії. Це, в свою чергу, зробить енергетику більш інвестиційно привабливою та дасть можливості для розвитку сектору, в т.ч. збільшуючи можливості експорту електроенергії до ЄС.

Крім однозначно позитивних наслідків реформи, матимуть місце й не надто приємні – підвищення ціни електричної енергії для кінцевих споживачів. Зокрема, через відміну субсидіювання населення промисловістю, запровадження стимулюючого тарифоутворення на передачу електроенергії, а також конкурентного ціноутворення при виробництві електроенергії.

Але згідно з оцінками Українського інституту майбутнього, уже через три роки після запровадження реформи зростання цін будуть компенсовані населенню додатковим економічним зростанням.

Хто проти?

Популісти. Першим противником реформи, яка здатна зумовити підвищення цін, вочевидь може стати Юлія Тимошенко та інші популісти. Незважаючи на її нинішню риторику щодо ціни на газ, Тимошенко оминає тему цін електроенергії для населення.

Мабуть, політик поводиться саме так лише тому, що тема майбутніх цін на електроенергію ще не набула достатнього поширення і все лише попереду. Занадто мало хайпу. 

Проте ринок призведе до поступового, та все ж відчутного збільшення тарифів протягом перших років реформи – і це дасть популістам новий привід для «захисту українців».

Лобі великого бізнесу. Інша група апологетів низьких цін на енергію та можливих противників реформи – лобісти олігархів, власників великих, але, часто, морально застарілих промислових підприємств, що зацікавлені у більш вигідних умовах роботи. Прізвища їх відомі – вони вклали чимало зусиль в боротьбу з формульним ціноутворенням, зокрема з формулою Роттердам+.

Олігархи будуть співпрацювати з кандидатами на посаду президента та до парламенту. Те інформаційне поле, яке вони можуть створити в процесі начебто боротьби за гідність громадян та їх право на дешеву електроенергію, може мати згубні наслідки після того, як сектор електроенергетики буде не в стані підтримувати себе. Занепад може призвести до того, що через 15 років нам доведеться імпортувати електроенергію. І, зрозуміло, не дешеву.

Ті, що шукають зраду. Інша група, яка може свідомо чи несвідомо зашкодити впровадженню реформи – антикорупційні правоохоронні органи. Не можна виключати, що на фоні інформаційного шуму стосовно тарифів, який створять політики та лобісти, почнеться полювання на відьом та пошук тих, кому вигідний «тарифний геноцид». Подібна ситуація має місце зараз – розслідування справи щодо Роттердам +, яка ведеться НАБУ.

Ситуація з розслідуванням фактично створює середовище непевності та непрогнозованості, а відтак і низькі інтереси інвесторів для входу в галузь.

Але кінцевий вибір за нами – кого та які цінності ми підтримаємо на наступних виборах, за що будемо виступати: підтримувати реформу та розвиток, чи зберігати непродуктивний статус-кво енергетиці? Яку модель оберемо – Венесуели посеред Європи чи рівного серед успішних?

Більше про наслідки реформи читайте у доповіді “РЕФОРМУВАННЯ РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ” за посиланням.

Андріан Прокіп, експерт напрямку “Енергетика”

Повний текст статті читайте на Новое время