» Новини » Румунська економіка зростає, країна розраховує на трудових емігрантів – дайджест новин

Румунська економіка зростає, країна розраховує на трудових емігрантів – дайджест новин

Фото: Delo.ua

У Румунії продовжується конфлікт між президентом країни Клаусом Йоганнісом (представник націонал-лібералів) та соціал-демократичною партією, яка має більшість у парламенті. Уряд,  сформований соціал-демократами, йде на суттєве підвищення рівня мінімальної заробітної плати,  проте партія все одно втрачає підтримку виборців.

Тим часом економіка країни продовжує зростання і потребує дедалі більше працівників. Саме тому уряд у 1,6 разів підвищив максимальну кількість дозволів на роботу і постійне проживання, які можуть бути видані для громадян з-поза меж Європейського Союзу у 2019 році.

Політика

06.12

Лідер Союзу порятунку Румунії: згідно з даними опитувань, рейтинги правлячої партії знизилися на 20% порівняно з 2016 роком

Опитування, проведене дослідницькою компанією IMAS, показує, що Соціал-демократична партія отримає лише 24,9% голосів у випадку, якщо вибори будуть проведені прямо зараз, порівняно з приблизно 45%, отриманими в парламентському голосуванні 2016 року. Опозиційна Ліберальна партія отримала б 23,3% голосів, Союз спасіння Румунії – 14,8%. (Джерело)

07.12

Конституційний суд реєструє скаргу уряду щодо того, що Президент Йоганніс затягує призначення двох міністрів

Конституційний Суд Румунії зареєстрував у п’ятницю скаргу уряду щодо можливого конституційно-правового конфлікту після того, як президент Клаус Йоганніс почав затягувати призначення міністрів транспорту та регіонального розвитку. 21 листопада Національний виконавчий комітет Соціал-демократичної партії запропонував дві кандидатури на посади міністрів. Президент наклав вето на ці кандидатури та заявив, що розгляне нові пропозиції щодо кандидатур після 1 грудня. (Джерело)

Економіка

06.12

Румунський уряд в 2019 році збільшує кількість дозволів на роботу для нерезидентів ЄС

Підприємства в Румунії будуть мати можливість залучати іноземних працівників з-поза меж Європейського Союзу за постійним трудовим договором, у кількості до 13 500 осіб в 2019 році, згідно з проектом наказу, підписаного урядом. Максимальна кількість робочих дозволів для працівників-нерезидентів ЄС у 2014-2016 роках була постійною на рівні 5 500. У 2017 році уряд збільшив контингент працівників з 3 000 до 8 500 осіб. (Джерело)

07.12

Мінімальна заробітна плата в Румуніі зростатиме залежно від освіти працівника

Уряд Румунії не виконав обіцянку підняти для всіх працівників мінімальну заробітну плату до 2350 лей. Анонсований рівень отримають лише працівники з вищою освітою. З 2019 року їм не можна буде платити менш. В українській валюті це дорівнює 15800 грн. Це на 23,6% більш ніж в грудні 2018.
Працівники, що не мають диплому ВНЗ але пропрацювали більш за 15 років можуть розраховувати “лише” на мінімальну заробітну плату в розмірі 2080 лей (біля 14 000 грн). (Джерело)

Соціальний блок

06.12

Румуни найрелігійніші серед європейців

Румуни є найбільш релігійними європейцями, 55% з яких є «дуже релігійними», згідно опитування, проведеного «Pew Research Center». (Джерело)

10.12

Румунія займає 1 місце у рейтингу ЄС за частотою дорожньо-транспортних пригод

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, опублікованими у квітні 2018 року, від ДТП Румунія має 9,8 смертей на 100 тис. чоловік, що рівно в 2 рази більше середнього показника по ЄС. (Джерело)

Віктор Козленко, стажер УІМ