» Новини » Що означає для Британії скасоване голосування по Брекзіту?

Що означає для Британії скасоване голосування по Брекзіту?

Фото: Znaj.ua

Учора прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей скасувала голосування в парламенті з питання Brexit, яке мало відбутися сьогодні, 11 грудня.

Це означає, що у Терези Мей тепер є два варіанти, але обидва погані – пояснює експерт з міжнародних відносин УІМ Ілія Куса.

Перший варіант – вийти з ЄС без угоди у березні наступного року. До речі, так би і склалося, якби голосування провели і не підтримали чинний проект угоди. Британія просто не встигла б провести нові переговори з Євросоюзом. До того ж, в Брюсселі давно заявили, що нових перемовин не буде. “Британія просто покинула б правове поле, яке регулювало їхні стосунки. Але це стане катастрофою для економіки”, – додає експерт.

Другий варіант – не набагато кращий. Британія може провести повторний референдум. Адже деякі свіжі соцопитування стверджують, що прихильників Брекзіту в країні значно поменшало. 

“Але такий варіант дискредитує демократичні інститути, а особливо інститут реферндуму. Це стане ударом для політичної системи і традицій держави”, – пояснює Ілія Куса. Адже повторний реферндум виглядає так, ніби можна використовувати цей інструмент народного волевиявлення для легітимації будь-якого рішення. “Ухвалили певні зміни. Потім передумали. Нічого страшного, можна ще раз провести референдум і скасувати все. Це стане негативним прецедентом для майбутніх політиків”, – зазначає експерт.

До того ж, результати соцопитувань не можна назвати надійними. Якщо проводити повторний референдум, є значна імовірність такого ж результату. 

Тому рішення Терези Мей відкласти голосування здається логічним. Вона взяла відстрочку для того, щоб ще раз переговорити з Брюсселем. Прем’єрка також хоче порадитися з Кабміном і своєю партією. “Можливо, Мей планує протягом тижня поїздити регіонами в надії переконати населення та депутатів підтримати проект угоди. А може, це просто панічна реакція після остаточного розуміння, що вона програє на голосуванні”, – додає Куса. Буквально вчора стало відомо, що проект угоди програє на голосуванні у ліпшому варіанті з розривом у 130 голосів, що означає для Терези Мей відставку.

Наразі британці вже виходять на протести й мітинги проти Брекзіту. Адже учора, 10 грудня, Європейський суд вирішив, що Велика Британія може в односторонньому порядку відмовитися від виходу з Європейського Союзу і відкликати відповідний документ з Європейської Ради. Тож нам залишається лише чекати і слідкувати за подальшим розвитком подій.