» Новини » Навіщо об’єднуватися українським громадським організаціям зі сфери освіти?

Навіщо об’єднуватися українським громадським організаціям зі сфери освіти?

Фото:Impact Hub Odessa

Українським освітнім організаціям потрібно об’єднуватися – до такого висновку дійшли учасники зустрічі представників освітніх ГО, яка відбулася в суботу 1 грудня в Одесі.

На зустрічі були присутні лідери і представники Impact Hub OdessaЛабораторія Освітніх Змін/Education Transformation LabЦентр Інноваційної Освіти “Про.Світ”Міжнародний інститут інтегрального розвитку – IIIDEdEraБАТЬКИ SOSUkrainian Institute for the FutureГО “Смарт Освіта”.

На сьогодні в Україні є близько десяти громадських організацій, які займаються питаннями освіти, але не координують свою діяльність. У всіх своя цільова аудиторія і ресурси. Але іноді їхні напрямки діяльності перетинаються. Як наслідок, їхня експертиза часто дублюється, а іноді навпаки – деякі сфери залишаються недостатньо дослідженими. Наприклад, безліч організацій займаються підвищенням кваліфікації викладачів, тренінгами для вчителів, тощо. Натомість “провисає” сфера аналітики і досліджень, моніторингу освітньої реформи. Крім того постійно зростає кількість інформації і без налагодженої системи обміну даними багато цінного губиться у шаленому ритмі.

Саме тому експерти говорять про необхідність об’єднання освітніх організацій. Поки не відомо, у якій формі відбудеться це об’єднання – ніхто не вимагає створення однієї коаліції ГО, “єдиноправильної”. Наразі ведеться дискусія, але мова йде радше про об’єднання зусиль, цільових аудиторій та ресурсів.

Чим це буде корисно? Дуже влучно ситуацію узагальнила співзасновниця «Про.Світ» Лілія Боровець:

«По-перше, активностей так багато, що коли говориш з вчителями, то відчуття, що вони перетворились на “конференційних туристів”, які їздять з однієї конференції на іншу, з одного воркшопу на інший. І так по колу. Але ефективна формула навчання – це 70-20-10, де 70 – це досвід на місці роботи, 20 – це коучинг і фідбек, а 10 – це додаткові тренінги. Для реалізації цієї формули не вистачає достатньо експертизи, коли зусилля розпорошені.»

По-друге, є сфери, де експертиза дублюється, або навпаки «провисає». Серед останніх сфера аналітики і досліджень, моніторингу реформи і тд. Експертів, які можуть комунікувати про зміни і розбирати проблеми в галузі є досить  мало.

По-третє, ми зайшли у зону “політичного ризику”, де зі зміною Кабміну – маховик може закрутитись в іншу сторону і надважливо мати спільну позицію і спільний голос.

Від себе додам, що консолідовані громадські організації матимуть змогу формувати порядок денний для суспільства, дозволять запобігати популізму політиків і згортанню позитивних змін.

Микола Скиба, експерт Українського інституту майбутнього напрямку “Освіта”.