» Новини » Наздогнати та обігнати Америку: навіщо Росія знову повертається в Афганістан

Наздогнати та обігнати Америку: навіщо Росія знову повертається в Афганістан

PHOTO: FT.COM

В середині листопада у Москві відбулася досить цікава подія, яка чомусь лишилася поза увагою українських ЗМІ.

До Росії прибула делегація терористичного руху “Талібан” на мирні переговори, хай навіть неофіційні, з афганським урядом, де Москва виступила посередником.

Ця зустріч змусила багатьох у світі заговорити про “оновлені” інтереси РФ в Афганістані.

Від війни до переговорів

Це пов’язано із глобальним посиленням Китаю, що дозволило йому почати свою експансію у регіон, який багато десятиліть вважався зоною впливу Росії, Індії і Пакистану.

Афганістан вже став ключовим транспортним коридором для китайців, які планують взяти під контроль основні логістичні шляхи у Південній Азії.

А саме тому Афганістан – ключова країна для початку активної військово-політичної експансії КНР у світі.

До того ж, безпекова ситуація в Афганістані настільки погіршилася, що терористи “Талібану” не просто відновили власну міць до довоєнних показників, але й розширили свою присутність у регіонах. На сьогодні таліби контролюють понад 60% території Афганістану.

У такій ситуації у Вашингтоні поступово повертаються до ідеї мирних перегорів між Кабулом і “Талібаном”.

Запуск цього процесу став однією з причин, яка підштовхнула Росію втрутитися у ситуацію і спробувати перехопити ініціативу в американців.

 Звідси і пішла ідея “перегнати” Вашингтон, першими запропонувати і очолити процес мирних переговорів з “Талібаном” із подальшим залученням терористів до управління країною. 

Таким чином у Кремлі прагнуть закріпити свій вплив на майбутній афганський Уряд національної єдності, участю в якому таліби завдячуватимуть Москві, а не Вашингтону.

Втім, реалізація цього плану має чималу складність – Росію в Афганістані чудово пам’ятають, і далеко не всі етноси ставляться до росіян позитивно.

Битва за Афганістан – одна з найбільших тенденцій у Азії останніх років, яка може змінити регіональний баланс сил і матиме далекосяжні наслідки для майбутнього нового світового порядку.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього

Читайте повний варіант статті на Європейській правді