» Новини » Згода США постачати озброєння означає злочинну безпечність для військового керівництва України – Глен Грант

Згода США постачати озброєння означає злочинну безпечність для військового керівництва України – Глен Грант


Нещодавні успіхи ЗСУ на Донбасі тільки допомогли в створенні атмосфери безпечності, адже багато завдяки їм помилково повірили, що українська армія реформована і розвинена в достатній мірі, щоб протистояти російській агресії. Це далеко від реального стану справ.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав ізраїльський інструктор Цві Аріелі, передає Цензор.НЕТ

“Усім, хто хотів ознайомитися з прекрасною статтею Глена Гранта, – перед вами переклад. Це переклад чорновий, остаточний, зі звіреною українською, вийде на сторінці неформальної експертної групи “Військовий комітет”, – написав Аріелі й опублікував переклад статті Гранта. 

“Нещодавні успіхи Збройних сил на Донбасі тільки допомогли в створенні атмосфери безпечності, адже багато завдяки їм помилково повірили, що українська армія реформована і розвинена в достатній мірі, щоб протистояти російській агресії. Це далеко від реального стану справ. Ця стаття не ставить перед собою завдання перерахувати всі можливі проблеми, але вказує на проблеми оперативного і стратегічного характеру, щоб, якщо Україні доведеться відбивати російську агресію, вона могла це зробити якомога ефективніше… Мої погляди, як і погляди багатьох інших професійних офіцерів і військових радників, з якими я консультувався під час написання, відтоді не змінилися”, – зазначає автор.

“Головною проблемою нинішніх Збройних сил України є те, що вони все ще фундаментально розбудовуються і підтримуються на засадах радянської армії. Це нерозумно, тому що такий підхід руйнує і вбиває дух вільної людини в оновленій Україні, що буде вирішальним фактором виграшу в будь-якому конфлікті. Зміна цієї застарілої філософії має вирішальне значення для нації, оскільки “невелика радянська армія не може виграти війну проти великої радянської армії”. Щоб перемагати, Збройні сили України повинні перетворитися в мобільні та гнучкі, бути сильними там, де Росія слабка. Це означає, що Збройні сили України повинні зосередитися на молодших командирах і розвивати здібності з точки зору доктрини, навичок, методів, обладнання та підготовки, для швидкого руху до будь-якого місця призначення і здатності завдати сильне ураження”, – акцентує автор статті.

“Грант вважає, що це прості зміни, але вони потребують термінових політичних рішень уряду, тому що їх імплементація займе досить багато часу. Час витрачається даремно, а час – це найважливіший національний ресурс у цій війні. Причина того, що багато змін не відбулися, у тому, що Генеральний Штаб контролює все, але має обмежений військовий досвід і має мало навичок, як утілювати і проводити зміни. Дії, які мають тривати від трьох до чотирьох днів, тривають місяці, якщо вони взагалі відбуваються. Крім того, політичне бажання відзначити і похвалити армію за чудові результати поки затьмарює їх у проведенні великих і життєво необхідних кроків”, – резюмується в статті.

Повний переклад статті за посиланням.

Матеріал вперше був опублікований на сайті Цензор.НЕТ