» Новини » World Bank опублікував щорічне дослідження легкості ведення бізнесу в країнах світу

World Bank опублікував щорічне дослідження легкості ведення бізнесу в країнах світу

World Bank опублікував щорічне дослідження легкості ведення бізнесу в країнах світу – Doing Business 2019. Країни із найбільш сприятливою ситуацією для ведення бізнесу є Нова Зеландія, Сингапур, Данія.

У цьогорічному рейтингу Україна піднялася на 5 позицій та посідає 71 місце. Позитивна динаміка зберігається останні три роки. 

Ключовим фактором успіху стало здійснення регуляторних реформ у захисті міноритарних інвесторів, зовнішній торгівлі та забезпеченні виконання контрактів.

Реформи щодо захисту міноритарних інвесторів розпочалися ще в 2016 році. Серед останніх кроків, за словами віце-прем’єр міністра: “ВРУ ухвалила зміни до законодавства, яким запровадив обов’язковість розкриття інформації про угоди із заінтересованістю у щорічній звітності акціонерних товариств”.

Одним із чинників покращення умов ведення зовнішньої торгівлі є прийняття Експортної стратегії 2017-2021 рр.. А також спрощення митного контролю, що сприяє скороченню часу оформлення на митному кордоні. В Україні він становить 6 годин, а в країнах Європи та Центральної Азії – 22 години, ОЕРС – 12,5 годин.

За оцінками експертів World Bank, зростання на одну позицію в рейтингу може забезпечити залучення інвестицій від 500 млн дол.

Тож можна сподіватися на додатковий приріст інвестицій в Україну 2,5 млрд дол. за умови завершення розпочатих реформ у судовій системі, податковій політиці та земельних питаннях.

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Ольга Хоменко